ciągi
mirek: Bardzo proszę o pomoc


Wyznacz a
1 i r ciągu arytmetycznego mając dane a) a
10=8 i
a
22=12 b) a
6=7 i S
10=65
25 lut 15:44
Eta:
Dla ciągu arytm, mamy
a10= a1 + 9*r a22= a1 + 21*r
czyli mamy układ równań z a1 i r
więc:
a1 +9r = 8
a1 + 21r = 12 rozwiąż ten układ i wyliczysz a1 i r
dasz radę to naprawdę już łatwe!
b)
podobnie:
a6 = a1 + 5r czyli a1 + 5r = 7
S10 = ( a1 + a10)/2 * 10 czyli:
( a1 + a10 )*5 = 65 / :5 a10= a1 +9r
to 2a1 +9r = 13
masz znowu układ równań z a1 i r
a1 +5r= 7
2a1 +9r = 13 rozwiąż układ i otrzymasz a1 i r
25 lut 15:56
mirek: dziękuję bardzo

25 lut 16:05