matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 450,
449
,
448
,
447
,
446
,
445
,
444
,
443
, ...,
całe
Zadania
Odp.
4
Potrzebująca:
:::rysunek::: Oblicz, czas ruchu łódki na drodze ABA i ACA (czyli przepłynie tam i z powrotem). Długość
1
Kachna:
Jeżeli a=2
√
2
oraz b=a
−1
to wartosc wyrażenia (a+b)
2
jest równa ...... ?
2
Damian :):
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętośd graniastosłupa prawidłowego trójkątnego , którego podstawa ma długośd 12cm, a
3
Proszę o pomoc@@@:
Oblicz powierzchnię wyspy w terenie jeżeli na mapie w skali 1:250000 wyspa ta zajmuje powierzchnię 4240mm(kwadratowych) . Wykonaj obliczenia , wynik podaj w hektarach lub
4
Alka:
Ile punktów wspólnych mają proste 15x−20y=10 i −9x+12y=6.
1
matrix:
witam, bardzo bym prosił o dokładne podanie rozwiązania tego układu bo nie mogę sobie z tym poradzić a bardzo tego potrzebuję bo jutro mam klasówkę z tego. z góry dziękuje : )
1
basssik:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 6
√
2
i krawędzi bocznej długości 10. Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną równoległą do przekątnej
7
TOmek:
:::rysunek::: Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego ma długość 2 i tworzy z przeciwprostokątną kąt
2
dziuba:
obliczyć pochodną
a
y=
−
√
2
x
0
Szy :
:::rysunek::: 4friend
1
Marek:
Rozwiąż równanie 2
3
2
x
−4*2
1
x
+2
1
2
x
−4=0
4
anastazja:
Bardzo proszę o pomoc
PILNE
5
Agula:
Dany jest na płaszczyźnie punkt A zbadaj który warunek określa przekształcenie płaszczyzny ( X − dowolny punkt, X' − punkt mu przyporządkowany)
1
Stanley:
Szkielet prostopadłościanu o podstawie kwadratowej wykonany został z 80 cm drutu. Jakie powinny być długości krawędzi prostopadłościanu, by jego pole powierzchni całkowitej był największe?
0
Ania:
cześć mam takie zadanie i nie mogę sobie poradzić
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 20. Przekątna ściany
2
Nina-:
znajdz rownanie prostej prostopadlej do prostej y=
2
5
x −
2
3
i przechodzacej przez punkt p=(−4,3)
0
Atime:
W trójkącie ABC bok AC jest trzy razy dłużyszy od boku BC. Na boku AB zaznaczono punkt D. Oblicz stosunek pola koła opisanego na trójkącie ADC do pola koła opisanego na trójkącie DBC
39
Anett:
W dwóch jednakowych pojemnikach znajdują się jednakowe piłeczki. W jednym pojemniku jest 30 piłeczek, a w drugim 50 piłeczek. Masa jednego pojemnika z piłeczkami wynosi 95 dag, a masa
19
proszę o pomoc!:
oblicz sumę 1−4+7−10+13−16+..., gdy suma ta ma: 2n składników
2
bary:
9x(kwadrat) − 16 / 6x(kwadrat) + 8x razy x / 3x(do trzeciej) − 4x(kwadrat)
2
Stanley:
Jakie wymiary powinien mieć prostokąt o podanym obwodzie, aby jego pole było największe? a)36 b)84 PROSZĘ O CAŁE ROZWIĄZANIE
5
M30:
Proszę o pomoc − ciągi 1. jeśli ciąg określony jest wzorem : a
n
=log
2
(4n−3)+log
2
2
n
, to a
3
= ?
5
Anies:
ile wynosi wartość wyrażenia (sin 15
o
− cos 75
o
)
2
?
4
Michalina:
Mam coś takiego, że: (−8/15 * sin x)
2
+ sin
2
x = 1
0
opoppp!!!: :
symetralna przeciwprostakatnej opoppp
!: symetralna przeciwprostakatnej AC trojkata ABC dzieli bok Ab na dwa odcinki dlugosci
0
opoppp!!!: :
proosze! opoppp
!: oblicz wartość wyrażenia (sin2α−cos2α)*ctgα wiedząc ze α jest kątem w trójkącie
0
as:
Antonio Banderas w filmie 'Desperado' wykonuje skok z dachu budynku o wys. 8m na dach furgonetki 2m. Furgonetka porusza sie z predkoscia 10m/s. Przyjmij,ze wektor predkosci skoczka
4
magda:
Jaką miarę ma kąt wpisany oparty na
4
9
okręgu
0
Homer:
:::rysunek::: dla kolegi
1
pomocy:
Książka ma 480 stron. Jacek czytał codziennie tyle samo i przeczytał. Lecz gdyby czytał codziennie 8 stron więcej niż poprzednio to przeczytałby 3 dni wcześniej (nie wiadomo ile mu
6
SpadającyOrzeł:
witam! takie zadanie: znajdź środek oraz promień okręgu opisanego na trójkącie ABC jeśli a= (−2,2)
2
Homer:
Poproszę o rysunek do zadania, bez obliczeń. Sam spróbuję, ale nie wiem jak to narysować..
3
nala:
proszę o pomoc
1
Fifi2:
Trzy liczy są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego. Wyznacz te liczby, jeżeli wiadomo, że suma pierwszej i trzeciej jest równa 20, a kwadrat drugiej jest równy 36.
5
Nana:*:
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty: a) A=(0,0)
20
Dawid:
W trójkącie prostokątnym pole i obwód jest równy 30. Oblicz boki tego trójkąta
2
magda:
Równanie okręgu o środku w punkcie S= (−3;5) i promieniu równym promieniowi okręgu: (x−1)
2
+ (y+2)
2
= 4 ma postać:
4
Homer:
Co to jest ostrosłup prosty ? Może to ktoś narysować ?
10
Joasia:
:::rysunek::: Muszę dorysować bieg promieni tych co są na rysunku powyżej przechodzących przez socz.
1
Stanley:
Jakie wymiary powinien mieć prostokąt o podanym obwodzie, aby jego pole było największe? a)36
9
Ula:
Rozwiąż równanie
0
kasia:
Sprawdź czy dla zbiorów: A(−
∞
,√3) ∪ <3, +
∞
)
5
Kasia:
Czy jest jakiś wzór na środek okręgu, wpisanego w trójkąt, wykorzystujący współrzędne wszystkich trzech wierzchołków?
1
proszę o pomoc!:
oblicz sumę 1−4+7−10+13−16+..., gdy suma ta ma: 2n składników
1
Kacper1991:
Obliczc ciag geometr jesli a4 −1 a a8=16 Obliczyc a1
6
Jordan:
Ile jest liczb czterocyfrowych,w których:
4
Sylwia:
jak z tego obliczyć n?
243
32
= −1*
3
2
n−1
12
amy:
Niby taki prosty przykład, a poległam... Na ogół robię tego typu zadania z DELTY, ale tu wychodzi ona ujemna.. jak to zrobic?
16
3mps!:
I I x − 4 I − x I = m ma miec tylko jedno rozwiazanie
0
beata:
prosze pomozcie
3
proszę was:) :
turyści zwiedzający Gdańsk podzielili się sie na trzy grupy. Pierwsza,licząca x osób.zwiedziła starówkę. Druga.licząca dwa razy więcej uczestników niż pierwsza.poszła na Wasterplatte. W
0
prosze pomozcie:
W ostroslupie prawidlowym szesciakatnym dlugosc krawedzi podstawy ma a=3 a krawedz boczna k=7 a) dlugosc wysokosci h tego graniastoslupa i dlugosc wysokosci l scianny bocznej b) objetosc i
1
kasiulaa:
wykaż że w trapezie prostokątnym różnica kwadratów długości przekątnych równa jest różnicy kwadratów długości podstaw
3
Kasia:
Pole prostokąta wynosi 60 cm
2
, jego przekątna ma 13 cm. Oblicz obwód tego prostokąta.
0
asiu:
5
rączszka:
7 x = 1 mod 17
0
proszę o pomoc!:
w sześcianie o boku długości a wybieramy losowo cztery wierzchołki. oblicz prawdopodobieństwo, że wybrane punkty będą wierzchołkami prostokąta,
2
Monia:
Pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równe 54. Objętość tego sześcianu jest równa:
0
kaktus:
Witam ma ktoś podręcznik od matematyki wyd. OPERON część 3 do szkoły średniej poziom podstawowy
3
maciek:
odległość między Krakowem a Las vegas na mapie w skali 1:300 000 000 jest równa ok.5,5cm.Jaka jest rzeczywista odległość?
0
Monia:
Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji kwadratowej
9
Seamoor:
log
√
x
− log
3
√
x
+ log
√
2x
0
proszę :
w pokoju Marty stoi okragly stol o srednicy 1 m. mozna gorozlozyc,wstawiajac miedzy dwie jego polowki dodatkowy,skladany,prostokatny blat,ktoregojeden bok jest dwa razy wiekszy od drugiego
2
Monia:
Punkty A=(−3;1) i B=(2;3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu.
1
elaaaa:
trzy liczby są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego suma wynosi 26 . jeżeli do tych liczb 1,6,3 to otrzymamy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego. oblicz 3wyrazy ciągu geometrycznego
0
Sylwia:
oblicz podaną sumę wyrazów ciągu geometrycznego. −1−
3
2
−
9
4
−...−
243
32
1
elaaaa:
oblicz wyraz szósty gdy a
7
=11 i a
1
1=7
2
elaaaa:
oblicz x gdy wyrazy: 2; x
2
+3; x+10 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
0
elaaaa:
oblicz iloczyn q i wyraz n−ty wyrazu ciagu geometrycznego a
3
=6, a
5
=54
3
pat:
trzy liczby x,y,12 są kolejnymi wyrazami ciągu geom. (a
n
) natomiast liczby x, y,9 kolejnymi wyrazami ciągu arytmet.(b
n
). wyznacz liczby x i y.
1
Ghost:
0
elaaaa:
zbadaj monotoniczność ciągu a
n
= 4−n
2
7
paulina :P:
jak to zrobić? znajdź równanie obrazu prostej o równaniu y=−2x+1 w translacji o wektor u=[2,1
1
aluśka:
jeśli dla kąta ostrego sin alfa = 2/3 to tg alfa wynosi ?
6
Maciek:
Pan Jan za dwie małe i dwie duże butle z gazem ziemnym zapłacił 110zł.Pan Stefan za dwie małe i cztery duże butle z tym samym gazem zapłacił 130zł.Ile kosztowała mała i duża butla.Wiem że to
0
Sylwia:
oblicz podaną sumę wyrazów ciągu geometrycznego. −1−
3
2
−
9
4
−...−
243
32
20
ania:
1
log0,01+
log(3
x
−80)=−2
3
ja dochodze tylko do takiego wyjscia i dalej nie wiem co zrobic
1
Niuńka:
Dla jakiej wartości współczynnika c funkcja f(x)=x
2
−4x+c ma dokładnie jedno miejsce zerowe? Pomoże ktos
2
auu:
Dobrze policzyłam? Przekrój osiowy stożka to trójkąt równoboczny o polu
√
3
. Oblicz objętość stożka.
4
Sylwia:
oblicz podaną sumę wyrazów ciągu geometrycznego. 4+12+36+...+4*3
9
0
pomozecie?:
W ostroslupie prawidlowym szesciakatnym dlugosc krawedzi podstawy ma a=3 a krawedz boczna k=7 a) dlugosc wysokosci h tego graniastoslupa i dlugosc wysokosci l scianny bocznej b) objetosc i
1
Damian :):
W pudełku zmieszano 30 ziaren fasoli, 20 ziaren ciecierzycy i 50 ziaren grochu. losujemy 3 cukierki. Na ile sposobów można wylosowad 2 cukierki
0
Help:
Przybliżenie dziesiętne z dokładnością do 0,01 liczby
√
7
+
√
6
wynosi 5,10. Przybliżenie
1
liczby
z dokładnością do 0,01 wynosi?
√
7
−
√
6
11
Mateusz:
lnx + x
2
− 1
lim
x
→1 (
)
x
2
− 1
0
jak to zrobić? znajdź równanie obrazu prostej o równaniu y=−2x+1 w translacji o wektor u=[2,1
0
ewcia:
W ostroslupie prawidlowym szesciakatnym dlugosc krawedzi podstawy ma a=3 a krawedz boczna k=7 a) dlugosc wysokosci h tego graniastoslupa i dlugosc wysokosci l scianny bocznej
1
kam:
przedstaw wynik mnożenia w postaci ilorazu wielomianów
1
Patrycja:
znajdź czterowyrazowy ciąg arytmetyczny, jeśli: a)iloczyn wyrazów równa się 105 a różnica ciągu wynosi 2
2
Dorotaz:
:::rysunek::: Oblicz długości przekątnych trapezu ABCD
6
Wiktoria:
Potrzebuje pomocy w tymi dwoma zad.
28
Ivona:
w ciągu geometrycznym a
2
=1/3 i a
2
=1/81. ile wynosci a
1
?
3
ja:
1
0
∫ xe
x
dx
3
luk18:
Dowodzik: Wykaż, że jeśli a>0 i b>0 oraz
√
a
2
+b
=
√
a+b
2
to a=b lub a+b=1
1
znajdź równanie obrazu prostej o równaniu y=−2x+1 w translacji o wektor u=[2,1]
3
karolajnn:
Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe: −3 oraz 2: a)Oblicz wartość wyrażenia
f(7)
f(−2)
f(7)/ f(−2)
8
Dorotaz:
:::rysunek::: Pomocy
Oblicz stosunek pól przedstawionych na rysunku trójkątów równoramiennych wpisanych w
1
hhhh:
4
Black.:
ile jest ujemnych wyrazów ciągu −114, −109, −104
8
wie ktoś jak zrobic???:
Ojciec ma 38 lat, a syn ma 10 lat. Ile lat temu ojciec był 5 razy starszy od syna?
0
???:
Na prostokątnej działce o bokach 30m i 20m Krzysiek wytyczył dwie prostopadłe ścieżki o szerokości 1 m, równoległe do boków działki . Całą dziełkę, oprócz dziełek, obsiał trawą. Ile
0
michał:
Balon meteorologiczny o objętości 20m
3
napełniono wodorem. Wyznacz maksymalną masę balonu (powłoki), kosza oraz balastu, która pozwoli mu się unieść w atmosferze.
1
pomocy:
sprawdz czy ciag (an) jest ciagiem arytmetycznym
1
wie ktoś jak zrobic???:
w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym suma długości wszystkich krawędzi wynosi 150cm wiedząc że wysokość graniastosłupa jest 3 razy dłuższa od krawędzi podstawy oblicz pole powierzchni i
0
Patryk:):
Ciśnienie płynu pod tłoczkiem strzykawki lekarskiej wynosi 3 kPa.Jaka praca zostanie wykonana przy przesunięciu tłoczka o powierzchni 2cm
2
na odległość 5 cm
2
Ewel:
Witam
Proszę o Dokladne wyjasnienie i rozwiazanie zadan 8 : Podstawa ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma pole rowne 81√3 . Kąt nachylenia krawedzi
0
Oskar:):
Rolnik rozparcelował część swojej ziemi na mniejsze działki.Pewna rodzina kupiła plac w kształcie trapezu równoramiennego o ramieniu 50m oraz podstawach długości 100m i 40m.Oblicz ,
2
dawid:
x
4
f(x) =
e
x
0
laura:
Oblicz pojemność i wewnętrzną powierzchnię lejka w kształcie odwróconego stożka z otwartą podstawą, w którym obwód podstawy wynosi 12 pi cm , a kąt rozwarcie stożka (kąt między
4
Marta:
Napisz równanie prostej: a) równoległej
4
PLISSS:
rozwiaz uklad rownan y=(x+3)
2
−(x−2)
2
4*(5x+3)=(y+1)
2
−(y−1)(y+1)
0
czesiek:
zad.1 Oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej czworoscianu foremnego ktorego krawedz ma dlugosc
0
Black.:
ile jest ujemnych wyrazów ciągu −114, −109, −104
2
Janek.:
Samochód o ładowności 4 ton i samochód o ładowności 8 ton przewieźli 540 ton węgla. Samochód o ładowności 4 ton zrobił 2 razy więcej kursów od samochodu o ładowności 8 ton. Ile kursów
1
boenie:
:::rysunek:::
h
h
α = 49stopni =
= a=
a
tg49
h
h
β=69stopni =
⇒ b=
b
tg69
3
Stanley:
Rozwiąż nierówność. x2−3x−4≤0
3
wie ktoś jak zrobic???:
x
4
+5x
3
=x
2
+5x
8
Onaa:
znajdź pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (a
n
) w którym a
1
+ a
2
+ a
3
= 6
70
magnum2020:
zad1. oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłup prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy mającej długość 5cm i wysokości 2 cm.
3
Ania:
135%x=282000 wylicz x
0
zuczek:
Popyt na produkt A zmienia się z miesiąca na miesiąc. Opierając się na danych z kilku ostatnich lat rozkład popytu na produkt A jest następujący:
1
karolina:
1. Podaj wzór w postaci ogólnej funkcji kwadratowej f, wiedząc, że: a) zbiorem wartości funkcji f jest przedział(−
∞
,4> i oś OY jest osią symetrii wykresu funkcji f
0
ciagowa:
w ciagu geometrycznym a3 = 8 , a7 = 1/2 wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciagu
0
Madzia:
Proszę o rozwiązanie następujących całek: a)
1
gabi:
2. kolejka linowa pokonuje trasę 1.5 km na górę o nachyleniu 30 stopni. jaką różnicę poziomów pokonuje kolejka?
0
ja:
−2
y=
x+5
0
ja:
∫(8x
3
− 3x
2
)cos(6x
4
−3x
2
+2)dx
3
aneta:
Oblicz miary kątów rombu, w którym stosunek długości obwodu do sumy długości przekątnych jest równy 2
√
6
przez3. pomóźcie
0
ja:
∫(8x3 − 3x2)cos(6x4−3x2+2)dx
0
ja:
y=√x2 +4
1
kiecka:
Punkty A=(−5,2) i B=(3,−2) sa wierzcholkami trojkata rownobocznego ABC.Obwod tego trojkata jest rowny?
0
ja:
lim (2x+3/2x+1)3x x−>
∞
2
renia:
klasa 3c liczy 34 uczniów. wiadomo, że do tej klasy uczęszcza więcej dziewcząt niż chłopców. z okazji dnia kobiet każdy chłopak postanowił kupić każdej dziewczynie jedną różę. łącznie
2
tlik:
Mam pytanie, dlaczego w poniższym przykładnie podczas opuszczania wartości bezwzględnej nie można zapisać, że sin2x ≥ 0
1
romanooo :
π
29π
Niech sin
=a, Oblicz cos
.
90
90
π
łatwo znaleźć cos
i wykorzystać go we wzorze na sumę lub różnicę kątów ale jak to potem
90
poukładać... ?
1
rupert:
:::rysunek::: zapisz za pomoca nierownosci z wartoscia bezwzgledna przedstawiony zbiór
6
semy:
rozwiąż 2
x+1
+2
2x
=80
2
żaneta:
błagam o pomoc
1..zasolenie morza czarnego wynosi 4 %. ile wody należy użyć z tego morza aby otrzymać 5 kg
2
Ania:
dana jest funkcja (m−1)x
2
−2mx+m+3 wyznacz wszystkie wartości parametru m aby suma sześcianów dwóch miejsc zerowych tej funkcji była większa od 4
2
OLA:
POMOCY
! błagam potrzeba mi szybkiej odpowiedzi
Jestem w 3 klasie technikum ale tej klasy nie skończę to wiem na pewno i poza tym nie chcę chodzic do tej szkoły i tu moje pytanie czy
1
PLISSS:
|x|+
√
x
2
−2x+1
<=2−x
2
aga:
wykonaj wykres funkcji f(x)= 2
x+3
− 1. Na podstawie wykresu określ nastepujące właśności tej funkcji: dziedzina zbiór wartości, miejsce zerowe, monotoniczność, zbiór argumentów dla
1
kiecka:
Okrag opisany na trojkacie rownobocznym ma promien 12.Wysokosc tego trojkata jet rowna?
2
gites:
Znaleźć wektor x równoległy do wektora a=[4,3] o długości równej 10.
2
dwukropek:
Dane są rozkłady ξ
1
∼N(3,4), ξ
2
∼(−2, 5) a) jaka jest wartość oczekiwana sumy zmiennych losowych ξ
1
, ξ
2
30
sizas:
prosze pomózcie musze zrobic funkcje liniowa i parabole i nie wiem o co chodzi
!potzrebuje dokładne rozpisanie i rysunki
0
Piechocki:
Dane 4 liczby, 3 pierwsze tworzą ciąg arytmetyczny, a 3 ostatnie tworzą ciąg geometryczny. Suma skrajnych (pierwszego i ostatniego) jest równa 9 i 1/16. A suma środkowych wynosi 6 i 1/4.
0
laura:
Balon meteorologiczny o objętości 20m
3
napełniono wodorem.Wyznacz maksymalną masę balonu (powłoki) , kosza oraz balastu , która pozwoli musię unieść w atmosferze. (gęstość powietrza
0
Ola:
Ciśnienie płynu pod tłoczkiem strzykawki lekarskiej wynosi 3 kPa. Jaka praca zostanie wykonana przy przesunięciu tłoczka o powierchni 2 cm
2
na odległość 5 cm ?
0
odar:
Rolnik rozpracował część swojej ziemi na mniejsze działki .Pewna rodzina kupiła plac w kształcie trapezu równoramiennego o ramieniu 50m oraz podstawy długości 100 m i 40m .Oblicz ,
0
Oskar:
Oblicz pojemność i wewnętrzną powierzchnię lejka w kształcie odwróconego stożka z otwartą podstawą, w którym obwód podstawy wynosi 12 pi cm, a kąt rozwarcia stożka ( kąt między
4
Mikaele:
Liczby zespolone Oblicz
0
ja:
−2
y=
x+5
0
ja:
1
0
∫ xe
x
dx
0
ja:
∫(8x
3
− 3x
2
)cos(6x
4
−3x
2
+2)dx
1
kiruśka:
Zagadki dla forumowiczów. 1.Cegła waży 1kg i pół cegły.Ile waży cegła?
0
ja:
y=
√
x
2
+4
1
CzarnA ♥:
x + ( x + 3 ) + ... + ( x + 54) = 580 ciag artmetyczny. oblicz x
1
opoppp!!!:
oblicz wartość wyrażenia (sin2α−cos2α)*ctgα wiedząc ze α jest kątem w trójkącie prostokątnym i tgα=23
2
marzena:
pomóżcie: Dla jakich wartości parametru a i b pierwiastkami wielomianu W(x)=2x
2
−ax
2
+bx+15 są liczby −3 i 1
0
opoppp!!!:
symetralna przeciwprostakatnej symetralna przeciwprostakatnej AC trojkata ABC dzieli bok Ab na dwa odcinki dlugosci 1 i
0
marzena:
Sporządź wykresy funkcji i opisz ich własności : f(x)=
−3
x+2
0
ja:
Odejmij
3
ceaser I:
w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krótsza przekątna ma 15, a krawędź podstawy jest o 9 cm krótsza od dłuższej przekątnej
1
M30:
sin α =
2
3
i α jest kątem ostrym, oblicz wartość wyrażenia :
1
cos
2
α
−
1
sin
2
α
0
M30:
1. jeśli ciąg określony jest wzorem : a
n
=log
2
(4n−3)=log
2
2
n
, to a
3
= ? 2. oblicz ile wyrazow dodatnich ma ciąg (an) określony wzorem : a
n
=−n
2
+9n
4
krucz:
W trojkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest 4 razy mniejsza od drugiej. Wykaż , że wysokośc opuszczona na przeciwprostokątną dzieli ja na odcinki, z których jeden jest 16 razy
2
julietta:
oblicz pole i obwod i pole okregu opisanego rownaniem x2+y2−2x+6y+1=0.narysuj ten okrag w ukladzie wspolrzednych
4
rrr:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania Z dużego arkusza blachy należy wyciąć prostokąt o polu równym 1296 cm
2
. Jak należy dobrać
2
Aga:
W koszyku sa 3 kule biale zas czarnych jest n razy wiecej . Ile jest kul czarnych jezeli wiadomo ze prawdopodobienstwo wylosowania kul tego samego koloru jest takie samo jak
1
aga:
hejcia mam prośbę mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam zadanie w razie czego poprawić mam rozłożyć wielomiany na czynniki za pomocą metody grupowanie :
1
anton86993:
Dane: Trójkąt prostokątny
6
Axus:
Wyznacz współczynik a,b wielomianu W(x)=x
3
+ax
2
+bx+1 wiedząc, że dla każdego x∊R prawdziwa jest równość W(x−1)−W(x)= −3x
2
+3x−6
44
Damian:
wylosuj 2 ASY z talii (52 karty) czy to bedzie C
2
4
?
2
ula:
Proszę o pomoc z całką.
3
ancymon:
Czy wektory u
→
i v
→
są równoległe wtedy gdy det( u
→
, v
→
) = 0 ?
1
wie ktoś jak zrobic???:
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby i zapisujemy je w postaci pary (a,b), gdzie a oznacza liczbę wylosowaną jako pierwszą, b− liczbę wylosowaną jako drugą.
1
neti:
oblicz pole koła wpisanego w trójkąt równoboczny o boku 6 cm
4
Rusty123:
zad 1) Rozwiąż Równanie (2x−1)
2
− (2x+1)
2
= x
2
1
madx:
obwod rombu = 16 promien kola wpisanego ma 1 podaj kat rozwarty. prosze o rozwiązanie.
0
romanooo :
:::rysunek:::
1
c=
x
2
a=H−x
6
wiki:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu: Oblicz 2
log
3
5
− 5
log
3
2
. Wynik ma być: 0.
17
Damian:
Mógłby dać mi ktoś pare zadań z permutacji kombinacji i wariacji (np. z kartami, moneta, kostka do gry, ludzie i winda)
1
madx:
pola powierzchi wielokatow podobnych sa rowne 4 i 12 stosunek obwodow wynosi. prosze o rozwiązanie.
2
madx:
−promien okregu opisanego na szesciokacie foremnym ma dlugosc 2 oblicz jego pole. −jeden z bokow trojkata prostokatnego ma dlugosc 6 przeciwlegly kat ma miare 30 obl promien
9
poprawa:
SREDNIA ARYTMETYCNA POPRAWA
17
Ania:
Ślicznie proszę o pomoc. Z napełnionego cieczą naczynia o pojemności 102 dm
3
wypływa w pierwszej minucie 5 dm
3
cieczy, a w każdej następnej o 0,25 dm
3
mniej niż w poprzedniej. Po
1
Weronika:>:
Z wycinka koła o promieniu 8 i kącie środkowym 315 stopni utworzono powierzchnię boczną stożka. Oblicz wysokość tego stożka.
4
Pietrek:
W trójkącie ABC, /AB/=4,8dm, poprowadzono odcinek DE równoległy do boku AB, (D należy do AC, E należy do CB). Pole trójkata DEC jest równe 1dm2, a pole trapezu ABED− 8dm2. Oblicz długosć
0
shadow65:
Rozwiąż w zależności od a i b
0
Marcin:
Jest tu ktoś dobry ze statystyki ?
14
adiemus:
Średnia arytmetyczna liczba ABC wynosi 2, wariancja 3. Oblicz sumę kwadratów liczb ABC
6
Stanley:
Ile liczb całkowitych spełnia nierówność? 2x2−10≤x proszę o rozwiązanie
3
romanooo :
Ostrosłup czworokątny prawidłowy przecięto płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy. Płaszczyzna ta podzieliła ten ostrosłup na dwa wielościany o jednakowych objętościach. Oblicz
2
rączszka:
Kto jest dobry z liniowej niezależności?
Sprawdź czy podane wektory są liniowo niezależne nad podanym ciałem:
3
orange91:
Pomocy, nie ogarniam tego wielomianu: w(x)=3x
4
−15x
3
−6x
2
+30x
2
wie ktoś jak zrobic???:
Bartek ma dwa pudełka z samochodzikami. W pierwszym pudełku znajdują się 3 samochodziki zielone, 4 czerwone i 2 srebrne. W drugim pudełku znajdują się 2 samochodziki zielone, 3
4
dziuba:
hej mam pytanie macie może jakieś zadania na pochodne, optymalizacje?
0
Magic:
Jedno z słynnych już zadanek z podręcznika maturalnego:
0
Stanley:
a tu jakie będzie działanie 1/3x2>x
5
Stanley:
Ile liczb całkowitych spełnia nierówność? −x2−12>o
archiwum 450,
449
,