help
Damian: wylosuj 2 ASY z talii (52 karty)
czy to bedzie C24 ?
4 kwi 22:39
4 kwi 22:40
Damian: a możesz mi powiedzieć dlaczego nie C248 ?
4 kwi 22:41
Pan Lupa: | | 4! | |
chodzi ci dlaczego nie |
| ? |
| | (4−2)! | |
4 kwi 22:42
Damian: to by była wariacja bez powtorzen
a mi chodzi dlaczego nie 2 asy z 52 kart ( tam powinno byc C252)
chociaz wariacje bez powtorzen tez mozna do tego zastosowac bo as i as to w pewnym sensie ciag.
czy tylko mozna do tego zastosowac symbol newtona?
4 kwi 22:44
Pan Lupa: | | | |
sory zapomniałem że Symbol C to kombinacje czyli C24= | |
| | |
4 kwi 22:45
Pan Lupa: tylko newtona bo kolejność nie jest ważna jak dajmy na to wylosujesz Asa czerwo i Asa wino, a
potem Asa wino i Asa czerwo to jest to samo traktuje się jako 1. Wariacje z powtórzeniami w
tym przypadku na pewno odpadają bo każda karta jest inna nie możesz wylosować dwóch tych
samych kart za jednym razem
4 kwi 22:47
Damian: sorka nie moze byc wariacji bez powtorzen bo 2 asy sie powtarzaja
a mozna tutaj dac wariacje z powtorzeniami? (wtedy wyjdzie inny wynik)
4 kwi 22:48
Damian: jesteś?
4 kwi 22:49
Damian: haloooooooo
4 kwi 22:51
Pan Lupa:
4 kwi 22:55
Damian: dlaczego nie moze byc wariacja bez powtorzen?
4 kwi 22:56
Damian: jestes?
4 kwi 22:59
Pan Lupa: napisałem ci wyżej że as wino as czerwo i as czerwo as wino to jest to samo ab = ba
4 kwi 22:59
Damian: a jak wylosuje as czerwo as wino i as wino as karo?
4 kwi 23:01
Pan Lupa: as czerwo as win == as wino as czerwo, as wino as karo = as karo as wino kumasz ?
4 kwi 23:05
Damian: no ok ale skad ty bierzesz ze te 2 sa sobie rowne
nie moge zrozumiec dlaczego ty bieresz dwa razy takie same a nie tak jak ja napisalem dwa rozne
wez wytlumacz mi to na chlopski rozum
4 kwi 23:08
Pan Lupa: masz w ręce dwie karty damę i króla wyobraź to sobie

w lewej ręce trzymasz damę w prawej
króla, teraz zamień te karty miejscami czy nadal masz te same karty ?
4 kwi 23:12
Damian: no tak
ale dlaczego w losowaniu asow dwa razy losujesz to samo?
to z ta dama i krolem rozumiem ale tamtego ni ch ja xD
4 kwi 23:14
Damian: albo na sprawdzianie wszystkie zadania z kartami bede robil ze wzorow newtona
4 kwi 23:18
Pan Lupa: właśnie nie losuje dwa razy tego samego wykluczam przypadek wylosowania dwóch takich samych
| | | |
par. Kurde nie wiem jak inaczej mam pisac | = 6 |
| | |
a,b,c,d − niech to będą asy
ab
ac
ad
bc
bd
cd
4 kwi 23:19
Damian: no tez mi wyszlo 6
ty piszesz ze wykluczasz przypadek wylosowania dwóch takich samych par
to juz teraz nie wiem
mam losowac 2 razy?!
4 kwi 23:20
Damian: bez kitu chcialbym zebys tu stal i mi wytlumaczyl xD
4 kwi 23:24
Pan Lupa: rozumiesz pojęcie kolejność nie jest ważna ?
4 kwi 23:25
Damian: no wiem ze nie jest wazna w kombinacji
4 kwi 23:25
Damian: i co w zwiazku z tym
4 kwi 23:29
Pan Lupa: masz do wyboru kombinacje wariacje z powtórzeniami i bez powtórzeń. W tym przypadku wybierasz
kombinacje bo kolejność nie jest ważna czy wylosujesz ab czy ba to jest to samo( skup się

)
gdybym wybrał wariacje bez powtórzeń to bym miał dodatkowo przypadki.
ab ba
ac ca
ad da
bc ca
bd db
cd dc
A gdybym wybrał wariacje z powtórzeniami to dodatkowo bym miał
aa bb cc dd co w tym przypadku jest całkowitą niedorzecznością
4 kwi 23:31
Damian: a ok a mozesz mi jeszcze to wytłumaczyc
w zeszycie mam
KOMBINACJA:
2 elementy z 3 (abc)
ab
ac
bc
a WARIACJA BEZ POWTORZEN:
ab ba
bc cb
ac ca
dlaczego w wariacji bez powtorzen jest jeszcze to drugie?
4 kwi 23:36
Damian: jestes?
4 kwi 23:43
Pan Lupa: No bo w kombinacjach nie liczy się kolejność dlatego ze zbioru 3 elementowego(abc) wybrano dwa
podzbiory: ab,ac,bc, a pominięto ba,ca,bc bo to jest TO SAMO. W wariacji z powtórzeniami z
kolei kolejność jest ważna
4 kwi 23:44
Pan Lupa: w wariacji bez powtórzeń sory
4 kwi 23:44
Damian: i dlatego sa 2 wersje?
4 kwi 23:45
Pan Lupa: musisz to sobie wyobrazić a nie jechać sztywno ze schematem
4 kwi 23:46
Damian: to wez mi to przybliz na jakis przykladzie czy cos
4 kwi 23:49
Damian: jesteś jeszcze?
4 kwi 23:55
Pan Lupa: X = {1,2,3} ile jest wszystkich podzbiorów 2 elementowych ? Liczby nie mogą się powtarzać
5 kwi 00:01
Damian: ok ja juz ide nie pisz narazie i dziekuje za fatyge
5 kwi 00:01
Damian: ok to zostaje ale odpisuj szybciej
5 kwi 00:01
Damian: C23 = 3 to bedzie kombinacja
5 kwi 00:02
Pan Lupa: ja już lece o 3 musze wstawać, porób sobie zadania na tej stronie i bedzie dobrze. Narazie
5 kwi 00:02
Pan Lupa: hmm w sumie nie uściśliłem za bardzo polecenia a jak byś miał wypisać wszystkie 2 cyfrowe
liczby ze zbioru X bez powtórzeń to jak byś to zrobił ?
5 kwi 00:04
Damian: ok dziekuje Pa badz pod tym samym nickiem to jeszcze mi potlumaczysz
5 kwi 00:04
Damian: no tak samo one beda 2 cyfrowe bo sa z 2 elementow
5 kwi 00:06
Damian: bedzie
12
13
23
5 kwi 00:06
Damian: ale chyba jeszcze moze byc
21
31
32
5 kwi 00:07