ciągi
M30: Proszę o pomoc − ciągi
1. jeśli ciąg określony jest wzorem : an=log2(4n−3)+log22n, to a3 = ?
2. oblicz ile wyrazow dodatnich ma ciąg (an) określony wzorem : an=−n2+9n
3. wyznacz ciąg arytmetyczny jeśli: a3+a5=24 i a3*a5=135
4.wyznacz ciąg geometryczny jeśli wiadomo że a4=−40 i a11=1280
5. między liczby 2 i 12 wstaw dwie liczby tak, aby trzy pierwsze tworzyły ciąg geometryczny, a
trzy ostatnie ciąg arytmetyczny. wyznacz te liczby.
5 kwi 19:08
magda: 1. w miejsce n podstawiasz 3
zatem a3=log2(4*3−3)+log223=log29+log28=log272
5 kwi 20:12
magda: 2. −n2+9n>0 rozwiąż tą nierówność
5 kwi 20:12
magda: 3. an=a1+(n−1)r
a3=a1+(3−1)r
a5=a1+(5−1)r podstaw i rozwiąż układ
5 kwi 20:13
magda: 4. an=a1*qn−1
a4=a1*q4−1=a1*q3=−40
a11=a1*q11−1=a1*q10=1280
5 kwi 20:15
5 kwi 20:24