matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całkę
ja:
1
0
∫ xe
x
dx
5 kwi 10:35
M:
20 mar 18:13
ona:
∫xe
x
dx= u=x. u'=1 = xe
x
−∫1*e
x
dx. = xe
x
−e
x
=(x−1)e
x
f'=e
x
. f=e
x
(x−1)e
x
0
|
1
=(1−1)e
1
−(0−1)e
0
= 1
20 mar 18:20