Podobieństwo
Pietrek: W trójkącie ABC, /AB/=4,8dm, poprowadzono odcinek DE równoległy do boku AB, (D należy do AC, E
należy do CB). Pole trójkata DEC jest równe 1dm2, a pole trapezu ABED− 8dm2. Oblicz długosć
odcinka DE.
4 kwi 22:05
dobra rada:

P(ΔABC)= 1+8= 9 dm
2
ΔDEC ~ Δ ABC w skali k >0
to:
| P(ΔDEC) | | 1 | |
| = k2= |
|
|
| P(ΔABC) | | 9 | |
| | 1 | |
k= |
| −−−− skala podobieństwa
|
| | 3 | |
| | 1 | |
|DE|= |
| *|AB|=......... |
| | 3 | |
4 kwi 22:18
Pietrek: Dziękuje
4 kwi 22:30
Pietrek: a dlaczego tam jest k2 ?
4 kwi 22:31
Pietrek: Przypuszczam ze dlatego, że to pole?

wiec kwadrat
4 kwi 22:35