rozkład wielomianów
aga: hejcia mam prośbę mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam zadanie w razie czego poprawić
mam rozłożyć wielomiany na czynniki za pomocą metody grupowanie :
a)x3+x2+x+1 wyszło mi (x2+1)(x+1)
b)x3+2x2−x−2 wyszło mi(x+2)(−x−2)
c)x3−3x2−12x+36 wyszło mi (1−3)(2x+6)
d)6y3−2y2−9y+3 wyszło mi (3y2+)(−y+1)
4 kwi 20:21
dobra rada:
a) dobrze
reszta niestety źle

b) x
2( x+2) −(x+2)= ( x+2)(x
2−1) = (x+2)(x−1)(x+1)
c) x
2(x −3)−12( x−3)=(x−3)(x
2−12)=(x−3)(x−
√12)(x+
√12) =(x−3)(x−2
√3)(x+2
√3)
d) 2y
2(3y −1) −3(3y−1)= (3y−1)(2y
2−3)= (3y−1)(
√2y−
√3)(
√2y+
√3)
5 kwi 01:51