Prosze o pomoc
Ania: Ślicznie proszę o pomoc. Z napełnionego cieczą naczynia o pojemności 102 dm3 wypływa w
pierwszej minucie 5 dm3 cieczy, a w każdej następnej o 0,25 dm3 mniej niż w poprzedniej. Po
ilu minutach naczynie będzie opróżnione do połowy?
14 lis 00:06
Wilku: mając ciąg:
a=5
a1=a−0,25
a2=a1−0,25 itd no i teraz wystarczy obliczyć sumę dla ilu początkowych wyrazów ciągu suma
będzie równa 51

ja przypomne sobie wzór na sumę n początkowych wyrazów to policzę
14 lis 00:11
Ania: Dobrze, dziękuje
14 lis 00:13
Wilku: no wiec Sn=[(2*a+(n−1)*r)/2]*n gdzie n to liczba minut ,r=0,25 a Sn=51

zaraz policzę
14 lis 00:16
Wilku: 17
14 lis 00:48
Wilku: a może napisze jak

podstawiając dane mamy równanie kwadratowe:
−n
2+41n−408=0
delta wynosi 49=> a
√delta=7
dwa miejsca zerowe 24 i 17 oczywiście bierzemy pod uwage tylko mniejsze
14 lis 00:56
Wilku: podstawiając pod:
Sn=[(2*a+(n−1)*r)/2]*n gdzie n to liczba minut ,r=0,25 a Sn=51
mamy:
51=[(2*5+(n−1)*(−1/4))/2]*n warzne jest to że ta jedna czwarta jest ze znakiem "−"
51=[((10−(n−1)/4)/2]*n
51=[5−(n−1)/8]*n
51=5n−((n−1)*n)/8 //*8
408=40n−(n−1)*n
408=40n−n2+n
408=41n−n2
−n2+41n−408=0
a równanie kwadratowe to już chyba umiesz
14 lis 12:58
Ania: tak, tak

akurat tego "−" nie uwzględniłam
14 lis 13:05
anonim: skąd się wzięło 51?
16 lut 19:51
bzykmen: a mógłby ktoś napisac czemu bierzemy pod uwage wynik mniejszy?
1 mar 18:41
wafelek: bo jest pytanie po jakim czasie bedzie do polowy zbiornik pusty? wiec ten wczesniejszy trzeba
wziac
9 mar 22:41
LoL:

dzieki
14 paź 17:34
sepofloti:
∞ΩΔδΔ⊂
28 sty 22:02
emadero: dalczego r = 0,25 a nie −0,25 ? przecież wody wyplywa coraz mniej

?
31 sty 15:40
Ewa: Ponieważ 102 dm3 na pół to 51 (bo po jakim czasie będzie puste do połowy)
1 lut 19:46
fiut w cipe: →→⇒⇔∑≈≠←∊≥∭
19 mar 17:56
a: 'WAŻNE'
20 mar 21:45
yy:
4 kwi 22:37
kinia: ja dalam r= − 0.25 , tez mi wyszlo na koncu 17 i 24 , zrobilam to jednak inaczej . dalej
jednak nie rozumiem dlaczego bierze sie wynik mniejszy ...
21 kwi 21:37
Rahl: Oblicz sumę 17 początkowych wyrazów ciągu, wyjdzie 51.
24 kwi 22:30
;*:
28 kwi 21:17
mądry: jo warzne.... chyba ważne co
6 lis 11:49
nhbk:
12 lis 22:09
gość: −n2+41−408=0 jak to obliczyć?!
7 lis 21:29
rychu: ax2+bx+c=0
Δ=b2−4ac ziom
√Δ=√b2−4ac
11 lis 15:55
oiioio:

k;l
15 kwi 19:08
kupka:
2 lut 10:53