Prosze o pomoc!!!
Anett: W dwóch jednakowych pojemnikach znajdują się jednakowe piłeczki. W jednym pojemniku jest 30
piłeczek, a w drugim 50 piłeczek. Masa jednego pojemnika z piłeczkami wynosi 95 dag, a masa
drugiego pojemnika z piłeczkami wynosi 139dag. Ile waży pojemnik
5 kwi 19:13
Kejt:
x − waga jednej piłeczki
y − waga pojemnika
30x+y=95
50x+y=139
5 kwi 19:15
Anett: i co dalej bo ja tego nie umiem proszę pomóżcie mi
5 kwi 19:16
Kejt: nie umiesz rozwiązywać układów równań..?
5 kwi 19:18
Anett: no ale to jak mam zrobić wszystko dać w jedno a później to co dwa wyniki mi wyjdą
5 kwi 19:20
Kejt: wyjdzie Ci "x" i "y"..
5 kwi 19:20
Anett: a to co np. mam odjac w tym przykładzie 30x+y−95

? czy co mam zrobić
5 kwi 19:21
maciosław: Piszesz tylko odp do "y" czyli to co ci wyszlo z "y"
5 kwi 19:24
Anett: czyli robie tak
30x+y=95/−30x
y=65
tak
5 kwi 19:25
Anett: Kurcze nie wiem jak to zrobić coś mi nie wychodzi nie wiem co jest ? pomóżcie
5 kwi 19:28
maciosław: nie!
1.rozwiazujesz układ (cały,najlepiej met. przeciwnych wspólczynników)
2.Zobacz że w zadaniu pytaja tylko o "y"
5 kwi 19:29
Anett: a mógłbyś mi to rozwiązać bo ja tego nie umiem

proszę błagam

pomóż mi prosze ;;
5 kwi 19:30
Kejt: może zacznijmy od tego.. która klasa?
5 kwi 19:33
Anett: 2 gimnazjum a ona dała takie zadanie którego nie umiem pomóżcie mi prosze
5 kwi 19:34
Kejt: układy równań miałaś? bo jeśli nie, to to zadanie najprawdopodobniej da się inaczej rozwiązać..
5 kwi 19:35
Anett: a pomożesz mi to rozwiaząc prosze będę bardzo wdzięczna
5 kwi 19:36
Kejt: pewnie, że pomogę.. ale odpowiedz najpierw na pytanie
5 kwi 19:37
Anett: Nie nie mieliśmy tego
5 kwi 19:38
Anett: to co pomożesz>

prosze
5 kwi 19:43
Anett: pomóżcie proszę
5 kwi 19:48
Kejt: dobra.. mam plan

chwilka..
5 kwi 19:48
Anett: ok dzięki
5 kwi 19:49
Kejt:
95−30x=139−50x
oblicz to.. a waga pojemnika będzie równa:
95−30x=...
5 kwi 19:50
Anett: czyli to ma być tak:
95−30x=139−50x
95 − 139= −50x+30x
−44=−20x / :20x
i wynik tak czy nie bo nie weim
5 kwi 19:57
Anett: bo to mam być równanie to tak bo tak nas pani uczy
5 kwi 19:57
Kejt: nie dzielisz przez −20x tylko przez −20
5 kwi 20:02
Anett: tak czy nie bo jak mam żle to rozwiaż to proszę Cię
5 kwi 20:02
Anett: czyli mam to dobrze tylko ostatnie dzile przez −20
5 kwi 20:03
Kejt: tak
5 kwi 20:03
Anett: to wyjdzie 2,2 tak

?
5 kwi 20:03
Anett: i co dalej po tym działaniu
5 kwi 20:04
Kejt: tak

teraz podstaw do tego drugiego i będziesz miała wagę pojemnika
5 kwi 20:04
Anett: czyli czego drugiego

bo nierozumiem
5 kwi 20:05
Kejt: daj znać ile Ci wyjdzie. ja znikam na jakieś 20 minut
5 kwi 20:05
Kejt: tego: 95−30x=...
zamiast "x" podstaw 2,2 i podaj wynik
5 kwi 20:06
Anett: aha
5 kwi 20:06
Anett: czyli
95−30*2,2= 95−66=29
Waga pojemnika wynosi 29 dag
5 kwi 20:07
Anett: I to jest wynik 29

tak
5 kwi 20:10
Ireneusz: Tak 29 to waga pojemnika.
5 kwi 20:21
Kejt: zgadza się
5 kwi 20:30