matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak to obliczyc?
Kacper1991:
Obliczc ciag geometr jesli a4 −1 a a8=16 Obliczyc a1
5 kwi 19:22
think:
a
4
= 1 a
8
= 16 a
8
= a
4
q
4
16 = 1*q
4
⇒ q = ...
a
4
a
1
=
⇒ a
1
= ...
q
3
5 kwi 19:26