ciąg geometryczny!
Ivona: w ciągu geometrycznym a2=1/3 i a2=1/81. ile wynosci a1?
5 kwi 14:09
Ajtek: Błąd w treści zadania:
a2=13≠a2=181
Napisz poprawnie treść.
5 kwi 14:17
Ivona: tak mam podane a zadaniu maturalnym. Czyli zadanie jest zle skonstruowane

?
5 kwi 14:18
Ajtek: Ok, czyli to są dwa rózne ciągi o takim samym ilorazie, chyba

.
Zerknę na to

.
5 kwi 14:21
Ivona: no jeśli możesz to proszę o wytłumaczenie

bo siedze nad tym juz chwilke i rozgryżc zadania
nie moge
5 kwi 14:23
Ajtek: Zerknij jednak, czy masz podane
a2 i
a2
5 kwi 14:25
Ivona: tak! napewno ma być a
2
to są zadania zamknięte ale i tak nie potrafie tego zrobić
5 kwi 14:29
Ajtek: Jak dla mnie jest to zadanie sprzeczne. Może ktoś bardziej światły w "trikach matmeatycznych"
na to rzuci okiem.
5 kwi 14:32
Ajtek: A może jednak w treści zadania masz a
2 i
a5 podane
5 kwi 15:02
Ivona: nie napewno nie! gdyby byłp a
5 podane to wcale bym problemu z tym nie miała. własnie nie wiem
czy to zadanie jest zle sformułowane czy co? bo ja nie mam żadnego pomysłu na to zadanie
5 kwi 15:16
Ajtek: Niech ktoś światły się jednak wypowie.
5 kwi 15:19
Ivona: bardzo proszę o pomoc
5 kwi 15:20
Ajtek: A masz odpowiedź do tego zadania
5 kwi 15:26
Ivona: tzn są 4 odpowiedzi do wyboru
a)3 b)1 c)1/9 d)9
5 kwi 15:29
Ajtek: A z tyłu nie masz poprawnych
5 kwi 15:30
Ivona: nie bo to jest z matury jakiejs wziete
5 kwi 15:34
Ajtek: Aha.
5 kwi 15:34
Jack:
nie no, to są wyrazy tego samego ciagu (oznaczenie "a" przy 2−gim wyrazie to sugeruje). Jednak
na pewno zaszła literówka

Przecież jak zaznaczył
Ajtek: a
2≠a
2, co świadczy o
sprzeczności
5 kwi 16:36
Ajtek: Dzięki
Jack 
.
5 kwi 16:39
Jack:
Więcej wiary w
Ajtka,
Ivona
5 kwi 16:41
Ajtek: Jack, a może,
Ajtek więcej wiary w siebie

.
5 kwi 16:43
Jack:
też, fakt
5 kwi 16:45
Ivona: ok

ja to zadanie dobrze przepisałam i pewnie jest rozwiazanie tylko nie wiadomo jak to
zrobic
5 kwi 17:07
Jack:
masz rację, jest rozwiązanie. Masz je wyżej... (brak rozwiązań, z powodu sprzeczność danych
początkowych).
5 kwi 17:11
Ivona: ok to rozumiem

ale gdybym na maturze miała takie zadanie to co miałabym z tym zrobic?
5 kwi 17:16
morfepl: strzelać, zawsze większa szansa, że się wpasujesz w klucz
5 kwi 17:17
Jack:
na 99% nie dostałabyś... ale GDYBY, to powinnaś zapisać jak wyżej uczynił to Ajtek,
zwracając uwagę na sprzeczność.
5 kwi 17:18
Jack:
hehe, też prawda... skoro to zamknięte pytanie
5 kwi 17:19
Ajtek: Co nie zmienia faktu, iż sprzeczność możnaby wskazać. Przynajmniej ja bym tak zrobił (dzisiaj),
nie patrząc czy to zadanie zamknięte czy otwarte.
5 kwi 17:21