Oblicz boki trójkąta prosto mając podane pole i promien okręgu wpisanego
anton86993: Dane:
Trójkąt prostokątny
P=180
r=4
Szukane:
boki trójkąta(a, b, c)
1. Liczę p− połowę obwodu i zamieniam ją na pełny obwód
P=p*r
180=p*4
p=45
Obw=2*p=2*45=90
2. Układam układ równań(czy dobrze?)
180=√45*(45−a)*(45−b)*(45−c)
4=a+b−c2
90=a+b+c
Czy dobrze ułożyłem układ równań? Czy tak powinno być zrobione to zadanie?
4 kwi 23:17
;): 90 − 2c = 8⇒ c = 41
jeżeli jest to trójkąt prostokątny a przeciwprostokątna wynosi 41 to możemy odczytać pozostałe
boki z trójki pitagorejskiej 9 ,40 ,41
5 kwi 00:42