Tożsamości trygonometryczne
Michalina: Mam coś takiego, że:
(−8/15 * sin x)2 + sin2 x = 1
sin2 x + 64/225 *sin2 x = 1
289/225 * sin2 x = 1 −−> może mi ktos wytłumaczyć skąd tu się bierze 289/225?
5 kwi 20:02
Michalina: Mam coś takiego, że:
(−8/15 * sin x)2 + sin2 x = 1
sin2 x + 64/225 *sin2 x = 1
289/225 * sin2 x = 1 −−> może mi ktos wytłumaczyć skąd tu się bierze 289/225?
5 kwi 20:07
Jordan: a ile jest 2x + x

?
5 kwi 20:07
magda: | | 64 | |
sin2x+ |
| sin2x doprowadzasz do wspólnego mianownika którym jest 225 |
| | 225 | |
| 1 | | 64 | | 225 | | 64 | | 289 | |
| sin2x+ |
| sin2x= |
| sin2x+ |
| sin2x= |
| sin2x |
| 1 | | 225 | | 225 | | 225 | | 225 | |
5 kwi 20:07
Michalina: dziękuję bardzo
5 kwi 20:09