Równania i Niewymierności
Rusty123: zad 1) Rozwiąż Równanie (2x−1)2 − (2x+1)2 = x2
zad 2) Rozwiąż równanie −3x+6/x+2 = x
zad 3) Rozwiąż układ równań {x2+y2=4
{x+2=y
zad 4) Znajdź warunek jaki musi spełniać liczba m, aby równanie
x2+(m−1) x+1=0 nie miało rozwiązania.
zad 5) Wyznacz dziedzinę funkcji określonym wzorem f(x)=x−3/x2+x−2
zad 6) Rozwiąż równanie x+1/x+2=−x/1−x
zad 7) znajdź takie liczby k i m aby jedynymi rozwiązaniami równania 5(k−x2)(2x−5b)=0 były
liczby 3 i −3.
4 kwi 18:41
zosia: zad.5
f(x)=x−3/x2+x−2
x2+x−2=0
Δ= 1+8=9 ; √Δ= 3
x1=−1−3/2 = −4/2 = −2
x2= −1+3/2 = 2/2 = 1
4 kwi 20:03
zosia: zad.1
(2x−1)2 − (2x+1)2 = x2
(4x2−4x+1)−(4x2+4x+1) −x2=0
4x2−4x+1+4x2−4x−1−x2=0
7x2−8x=0
x(7x−8)=0
x1=0
7x−8=0
7x=8/7
x2=8/7
x2=1 i 1/7
4 kwi 20:10
zosia: zad.2
−3x+6/x+2 = x
−3x+6/x+2 −x = 0
−3x+6/x+2 −x(−3x+6)/x+2 = 0
−3x+6/x+2 + 3x−6/x+2 = 0
−3x+6 + 3x−6 = 0
0=0
chyba cos takiego
4 kwi 20:14
Rusty123: dzięki : )
4 kwi 23:20