Liczby zespolone Oblicz
Mikaele: Liczby zespolone
Oblicz
2√7−24i*(1+7i)
28 sty 19:57
Trivial:
Przydatny może okazać się wzór na pierwiastek kwadratowy liczby zespolonej.
Jeden ze wzorów tasiemców, ale działa.
√z = ±(
√12(|z| + Re{z}) + i*sgn{b}
√12(|z| − Re{z}) )
z = 7 − 24i
|z| =
√49 + 576 = 25
Re{z} = 7.
√z = ±(
√12(25 + 7) + i*sgn{−24}
√12(25 − 7) )
√z = ±(
√12*32 − i
√12*18 )
√z = ±(4 − 3i)
w =
√7−24i*(1+7i) = ±(4−3i)(1+7i) = ±(4+28i−3i+21) = ±(25 + 25i)
Ciekawe, czy istnieje jakiś lepszy sposób.
28 sty 22:08
Basia:
nie wiem czy lepszy, ale też dość prosty (warto go znać bo nie wymaga pamiętania wzoru)
z =
√7−24i*(1+7i)
(a+bi)
2 = 7−24i
a
2+2abi−b
2 = 7−24i
a
2−b
2=7
2ab = −24
a
4−144 = 7a
2
a
4−7a
2−144=0
Δ=49+4*144 = 625
√Δ=25
a=4 lub a= −4
stąd: a=4 i b= −3 lub a= −4 i b=3
√7−24i = 4−3i lub
√7−24i = −4+3i
dalej oczywiście tak samo
29 sty 06:19
AS:
| | r + a | | r − a | |
√a + b*i = ±[√ |
| + i*sign(b)*V√ |
| ] gdzie r = √a2 + b2 |
| | 2 | | 2 | |
√16 + 30*i = r =
√162 + 302 =
√1156 = 34
| | 34 + 16 | | 34 − 16 | |
=± [√ |
| + i*√ |
| ] = ±(5 + 3*i) |
| | 2 | | 2 | |
29 sty 10:07
marzena: oblicz pierwiastek drugiego stopnia z liczby zespolonej z=
√3−i
Jak się do tego zabrać obliczyłam moduł |z| = 2, podstawiłam do wzoru
√2(cos(φ+2kπ)/2)+isin(φ+2kπ)/2) i nie wiem co dalej czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć
5 kwi 10:40