oblicz rownanie
ania: | | 1 | |
log0,01+ |
| log(3x−80)=−2 |
| | 3 | |
ja dochodze tylko do takiego wyjscia i dalej nie wiem co zrobic
| | 1 | |
log0,01+ |
| log(3x−80)=−2 |
| | 3 | |
log(3
x−80)=−12
a co dalej nie mam zielonego pojecia

pomozcie prosze
5 kwi 16:56
notka: log0,01=−2, czyli druga linijka rozwiązania jest błędna
5 kwi 17:13
pomagacz:
log(10(−3)) + 13log(3x − 80) = −2
−3log(10) + 13log(3x − 80) = −2
−3 + 13log(3x − 80) = −2
13log(3x − 80) = −2 + 3
13log(3x − 80) = 1 /*3
log(3x − 80) = 3
dalej jestem zielony
5 kwi 17:20
ania: to ja nie wiem,glupie zadaie
5 kwi 17:20
Jack:
log(3x − 80) = 3
3x−80=103 (def. logarytmu)
3x=103−80 (def. logarytmu)
x=log3 (103−80)
5 kwi 17:21
ania: ale dziekuje CI chociaz za tyle co zrobiles
5 kwi 17:22
morfepl: dalej log(3
x − 80)=log10
3 i opuszczamy logi
5 kwi 17:22
ania: nie rozumie
5 kwi 17:24
Ajtek: 10
−3=0,01

Coś tu mi nie pasuje
5 kwi 17:25
ania: hmm... czy ktos jest w stanie rozwiazac to zadanie od poczatku do konca?
5 kwi 17:29
Ania: bardzo was prosze pomozcie
5 kwi 17:37
Ania: 10−2 chyba powinno byc dobrze mysle?
5 kwi 17:50
Jack:
| | 1 | |
log 0,01+ |
| log(3x−80)=−2
|
| | 3 | |
log(3
x−80)=0
log(3
x−80)=log 1
3
x−80=1
3
x=81
3
x=3
4
x=4
5 kwi 17:56
Ania: | | 1 | |
log0,01 + |
| log(3x−80)=−2 |
| | 3 | |
| | 1 | |
log(10−2) + |
| log(3x−80)=−2 |
| | 3 | |
| | 1 | |
−2log10 + |
| log(3x−80)=−2 |
| | 3 | |
log(3
x−80)=0
5 kwi 17:59
Ania: dobrze ja to w ogole robie
5 kwi 18:00
Jack:
to spójrz wyżej i sobie odpowiedz...
5 kwi 18:00
Ania: Jack gdybym ja rozumiala logarytmy do bym sobie odpowiedziala i nie zadawala glupich pytan
5 kwi 18:02
Jack:
przecież zrobiłaś niemal identycznie tak, jak ja!
Ania, czytaj ze zrozumieniem, analizuj
matematyczne krzaczki
5 kwi 18:04
Ania: Jack z tym ze nie zauwazylam ze zadanie rozwiazales to robilam z glowy

aha i dziekuje moj
wybawco
5 kwi 18:05
Jack:
oki

powodzenia dalej!
5 kwi 18:07
Ania: dziekuje
5 kwi 18:10