wektory
gites: Znaleźć wektor x równoległy do wektora a=[4,3] o długości równej 10.
4 kwi 10:42
Gustlik: Liczę długośc wektra a:
a=
√42+32=
√16+9=
√25=5
| | 10 | |
Dzielę długości tych wektorow |
| =2 − szukany wektor jest 2 razy dłuższy od a, ponieważ |
| | 5 | |
zadanie nic nie mówi o jego zwrocie, trzeba uwzględnic 2 przypadki: 2a oraz −2a.
2a=2[4, 3]=[8, 6]
−2a=[−8, −6].
5 kwi 02:24
AS:
szukany wektor b = [4*k,3*k]
(4*k)2 + (3*k)2 = 102
25*k2 = 100
k2 = 4
k = 2 lub k = −2
Szukany wektor:
b1 = [8,6] lub b2 = [−8,−6]
5 kwi 12:46