Wartosc bezwzgledna
3mps!:
I I x − 4 I − x I = m ma miec tylko jedno rozwiazanie
zatem
I I x − 4 I − x I ≥ 0
jak to rozwiazac?
5 kwi 17:51
Jack:
możesz to zrobić metodą rysowania kolejnych prostych i "łamania" ich, albo standardowo
rozpisując moduły.
5 kwi 17:53
Ireneusz: ||x−4|−x|≥0 <=> |x−4|≥x v |x−4|≤−x <=> x−4≥x v x−4≤x => x≤2
5 kwi 17:59
Jack:
nie wiem skąd ten wynik... poza tym sama nierówność jest z kapelusza.
5 kwi 18:02
3mps!: to jaka powinna byc
5 kwi 18:04
3mps!: z polecienie wynika ze ma miec tylko jedno rozwiazanie
5 kwi 18:05
Jack:
podałem wyżej metodę... Zrób rysunek i z niego odczytaj te "m", dla których prosta y=m będzie
miała dokładnie jeden punkt przecięcia z y=I x − 4 I − x I.
5 kwi 18:05
Jack:
z polecenia faktycznie wynika, ale z Twojego zapisu wynika, że nie rozumiesz co to znaczy...
5 kwi 18:06
3mps!: no a jak nie chce rysowac to jak ma to zrobic
5 kwi 18:09
Jack:
ciężkawo przyznam... trzeba by znaleźć takie przedziały A, że dla x1,x2∊A zachodzi
następujący związek: f(x1)=f(x2) ⇒ x1=x2 (coś jakby różnowartościowość w A)
Najprościej wykonać dobry rysunek (nie będzie to trudne, ponieważ mamy same f. liniowe)
5 kwi 18:12
3mps!: ja własnie to liczyłem ale nie wychodzi
ale co to co napisałem I I x − 4 I − x I ≥ 0
nie jest prawda zatem kiedy wartosc bezwzgledna bedzie miala jedno rozwiazanie
tylko dla dodatnich ma jedno rozwiazanie a dla liczyby ujemnej pod wartoscia bezwzgledna 2
rozwiazania czy dobrze rozumuje
5 kwi 18:16
Jack:
jest prawdą, że rozwiązanie, o ile istnieje, będzie z pewnością dla m≥0 (czyli gdy dasz m<0 to
na bank nie będzie rozwiązań). Jednak, Ty masz wskazać takie przedziały, gdy będzie ono
dokładnie jedno.
5 kwi 18:24
3mps!:

nie pamietam jak to sie rysuje to co narysowałem to I x − 4 I a co dalej
5 kwi 18:27
Jack:
rozpisz moduły... inaczej tego nie rozwiążesz (oczywiście zawsze ktoś Ci może podsunąć
gotowca).
5 kwi 18:33
3mps!: czyli musze rozpisac tak jak ireneusz zrobił to wyzej
5 kwi 18:38
3mps!: czy moze mi ktos pomodz

lub czy wogole umie.......
5 kwi 18:45
3mps!: zna moze ktos jakis program do rysowania wykresow
5 kwi 19:20