pomóżcie i wyjasnijcie jak mozecie
semy: rozwiąż
2x+1+22x=80
5 kwi 11:33
Mila: 80=26+24
5 kwi 11:59
semy: tak ale jak to lepiej zapisac
5 kwi 12:00
Mila: byłam zajęta

proponuję tak
2
x*2+(2
x)
2−80=0
a=2
x
a
2+2a−80=0 teraz Δi pierewiastki
5 kwi 13:24
Mila: jak idzie ?
5 kwi 13:30
Mila: muszę konczyc wiec gdybyś chciał(a) sprawdzic to Δ=324 a1=8 a2=−10
2x=−10
nie ma rozwiazan
2x=8
2x=23
x=3
5 kwi 13:39
bart: 2x*2+(2x)2=80
t=2x
2t+t2=80
Δ=324 √Δ=18
t1=−20 NSWZ bo t<0
t2=8
2x=8
2x=23
x=3
5 kwi 13:45