dobra rada:
Losowanie bez zwracania?
3 kule białe, 3n −− ilość kul czarnych, R−m w koszyku : 3n+3 kul
losując dwie kule mamytakie pary : ( b,b) , (cz, cz) , (b,cz), ( cz, b)
A −−− wylosowano kule tego samego koloru (b,b) ( cz,cz)
| | 3 | | 2 | | 3n | | 3n−1 | | 6+9n2−3n | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| =
|
| | 3n+3 | | 3n+2 | | 3n+3 | | 3n+2 | | 3(n+1)(3n+2) | |
| | 3n2−n+2 | |
P(A)= |
|
|
| | (n+1)(3n−2) | |
B −−− wylosowano kule różnych kolorów (b,cz), (cz,b)
| | 3 | | 3n | | 3n | | 3 | | 6n | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
|
|
| | 3(n+1) | | 3n+2 | | 3(n+1) | | 3n+2 | | (n+1)(3n+2) | |
P(A)= P(B) −−− z warunku zadania
wystarczy porównać liczniki
3n
2−n+2= 6n
3n
2−7n +2=0
teraz tylko rozwiąż to równanie i wyznacz "n"