Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego ma długość 2 i tworzy z przeciwprostokątną kąt
60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bryły powstałej z obrotu trójkąta wokół prostej
zawierającej przeciwprostokątną.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
coś mi nie wychodzii
Liczę objętość
szukam "H"
| 2√3*2 | 4*h | ||
= | |||
| 2 | 2 |
| 8 | ||
V=1/3 22*√3 *2= | √3 | |
| 3 |
x2=22−√32
x2=4−3
x=1
4−1=3=y
| 1 | 1 | |||
V1=π*r2*x* | =π*3*1* | =π | ||
| 3 | 3 |
| 1 | 1 | |||
V2=π*r2*y* | =π*3*3* | =3π | ||
| 3 | 3 |