funkcja liniowa i parabole
sizas: prosze pomózcie musze zrobic funkcje liniowa i parabole i nie wiem o co chodzi



!potzrebuje
dokładne rozpisanie i rysunki
zad.1
zad.2
zad.3
y=−(x+4)
2+4
3 kwi 20:53
sizas: czy ktos może mi pomóc może na maila sizas@vp.pl
3 kwi 21:06
3 kwi 21:16
3 kwi 21:36
kachamacha: sprecyzuj pytanie
3 kwi 21:37
sizas: trzeba podać dziedzine miejsce zerowe itd itd i rysunek do tego
3 kwi 21:41
kachamacha: w każdej z nich dziedzina to zbiór liczb rzeczywistych
w 1. musisz przyrównać funkcję do 0 i wyliczyć x−to bedzie miejsce zerowe
w 2. i 3. badasz Δ i od tego będzie zależała ilość miejsc zerowych
3 kwi 21:43
sizas: no to fantastycznie bo niestety nic z tego nie rozumiem bo nasz nauczyciel poprostu leci z
materiałem i nie patrzy na to czy ktos już coś załapał
3 kwi 21:44
sizas: dziekuje ci kachamacha za szczere chęci ale potrzebuje żeby ktos mi to rozwiazał bo twoje
podpowiedzi nic mi nie mówią
3 kwi 21:47
Tomcio: 1. Rysujesz układ współrzędnych znajdujesz Punkt (0,−2) i tzw. metodą
schodkową rysujesz 4 jednostki w prawo 3 do góry (dajesz punkt) i tak dalej i tak dalej
potem łączysz (rysujesz od linijki ) punkty i masz funkcję liniową.
3 kwi 21:48
Tomcio: 1. Rysujesz układ współrzędnych znajdujesz Punkt (0,−2) i tzw. metodą
schodkową rysujesz 4 jednostki w prawo 3 do góry (dajesz punkt) i tak dalej i tak dalej
potem łączysz (rysujesz od linijki ) punkty i masz funkcję liniową.
3 kwi 21:49
Tomcio: 2. Parabolo zwrócona do góry z wierzchołkiem w punkcie P=(3,−5) i ramiona do góry.
3 kwi 21:50
kachamacha:

1.
tabelka pomoże naszkicować wykres
3 kwi 21:51
Tomcio: 3.Parabola zwrócona do dołu i wierzchołkiem P=(−4,4)
3 kwi 21:51
sizas: Tomcio a mógłbyś mi napisać dokładne wyliczenia do paraboli

3 kwi 21:53
sizas: I czy ktoś umie to dokładnie rozpisac


?
4 kwi 08:31
4 kwi 22:01
sizas: ok dziekuje poprzednim pomocnikom Tomcio i Kachamacha niestety nic mi sie nie przydało w
skrócie lece na inne fora może ktos mi pomoże
Pozdrawiam
4 kwi 22:10
Mila:

funkcja liniowa y=3/4x−2
| | 3 | |
wybieram co chcę np x=4 y= |
| *4−2=3−2=1 (4,1) |
| | 4 | |
x=0 y=3/4*0−2=−2 (0;−2)
| | 3 | |
x=−4 y= |
| *(−4)−2=−3−2=−5 (−4;−5) |
| | 4 | |
4 kwi 22:15
sizas: Dzieki Mila teraz coś zrozumiałam
4 kwi 22:19
4 kwi 22:19
Mila: jest tak samo wybierasz x i liczysz y ale w tej co napisałąs najpiew trzeba to co nawiasie
podnieść do kwadratu
4 kwi 22:21
Mila: chyba ,ze miałąs już postać kanoniczną
4 kwi 22:22
Mila: y=(x−p)2+q mówi Ci to coś ?
4 kwi 22:23
sizas: hahhah wiesz co mój profil szkoły jest różny a facet z matmy myśli że my jesteśmy klasa nie
wiem jaka i leci z materiałem i nikt nic nie wiem o funkcji liniowej itp i wogóle paraboli to
jest zadanie na zaliczenie wiec prosze pomóż mi może na maila w wolnej chwili sizas@vp.pl
pełna rozpiske i wykresy najlepiej skan, nauczyciel chiałby tak jak on robi ale wogóle nikt
nie wie o co biega
4 kwi 22:25
sizas: wiesz co wogóle zgubiłam sie w tym co on pisał bo wogóle nie tłumaczył pisał i pisał i koniec
nastepny temat
To szkoła zaoczna wiec jest ciezko
4 kwi 22:26
sizas: a to co ty mi napisałaś to czarna magia
4 kwi 22:26
Mila: Po lewej stronie jeżeli klikniej funkcja kwadratowa to masz wszyskie wzory i przykłady zadań
postac kanoniczna też tam jest
p i q to współrzedne wierzchołak p na x a q na osi y czyli twoja parabola ma wierzchołek w
punkcie x=3 y=−5 nie dam rady narysować ładnie bo nie umiem
zrób tak ten punkt (3,−5) zaznacz a pózniej cieniutko narysuj drugi układ wspólrzędnych jakby w
tym miejscu był punkt (0,0) a=1/2
narysuj do wzoru y=1/2x2 ale w tym drugim jakby układzie_
czyli np x=2 y=1/2*22=1/2*4=2
x=−3 y=1/2*(−3)2=1/2*9=4,5
x=3 y=1/2832=4,5
x=−2y=1/2(−2)2=2
x=−1 y=1/2
x=1 y=1/2
spróbuję narysować
4 kwi 22:34
Mila:

pomyliłam się p=−3
4 kwi 22:52
Mila:

kurcze bardzo sie spieszyłam i sypnęłam sie ,dobrze było p=3 czyli to na niebiesko z prawej
strony osi a nie z lewej
To na niebiesko nie masz rysowac tylko tak pomocniczo narysowałam
dziedzina czyli x mogą być wszyskie liczby D x∊(−
∞:
∞) Y∊(−5:
∞)
miejsca zerowe to takie x dla ,których y=0
a=1/2 b=−3 c=−0,5 Δ=9+4*1/2*1/2=10
| | −b+√Δ | | 3+√10 | |
x1= |
| = |
| =3+√10 |
| | 2a | | 2*1/2 | |
5 kwi 02:43
Mila:

dziedzina x∊R Zbiór wartości y ∊(−5;
∞)
funkcja jest malejaca dla x (−
∞,3) (moze miałąś taki zapis f(x) strzałka w dół albo y
w dół)
dla x=3 y
min=−5
funkcja jest rosnąca dla x∊(3,
∞) (f(x) strzałka w góre albo y stzrałka w góre)
miejsca zerowe x=3+
√10 x=3−
√10
zad y= −(x+4)
2+4
x∊R ( jest to wykres funkcj y=−x
2 przesunięty na os iOX o 4 w lewo i na osi y o 4 w
górę
a=−1 bo koło x
2 jest minus czyli parabola ma ramiona w dół.Najwyzej będzie
wierzchołek >ma on wspólrzedne x=−4 y=4.wynika to ze wzoru y=(x−p)
2+q
x+4 czyli x−(−4) przesuniecie w lewo ) q=4
y=−(x
2+8x+16)+4=−x
2−8x−16+4=−x
2−8x−12
liczymy miejsca zerowe czyli dla jakich x będzie y=0
−x
2−8x−12=0
Δ=b
2−4ac=64−48=16
| | −b+√Δ | | 8+4 | |
a=−1 b=−8 c=−12 x1= |
| = |
| =−6 |
| | 2a | | −2 | |
Dziedzina x∊R
Zbiór wartości y∊(4;−
∞)
funkcja jest rosnaca dla x∊(−
∞;−4)
dla x=−4 y
max=4
funkcja jest malejaca dla x∊(−4;
∞)
miejsca zerowe x=−6 x=−2
5 kwi 11:57