pomocy
Nana:*: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty:
a) A=(0,0)
B=(1,2)
b) A=(−4,2)
B =(1,2)
5 kwi 19:43
5 kwi 19:44
ceaser I: można też stworzyć układ równań podstawiając pod y=ax +b
5 kwi 19:47
x: a)y=ax+b
0=b
2=a+b
2=a+0
a=2
wiec a=2
b=0
b)2=−4a+b
2=a+b
−2=4a−b
2=a+b
0=5a
a=0
b=2
5 kwi 19:49
think: lub można też po właściwościach funkcji liniowej 'wydedukować' wzór
a) funkcja przechodząca przez (0,0) jest postaci y = az ponieważ drugi punkt to (1,2) to y = 2x
b) funkcja w której zmieniają się argumenty a nie zmieniają się wartości jest stała...
5 kwi 19:50
think: a) postaci y = ax nie wiem skąd mi to z−et tam wlazło
5 kwi 19:51