funkcja
karolina: 1. Podaj wzór w postaci ogólnej funkcji kwadratowej f, wiedząc, że:
a) zbiorem wartości funkcji f jest przedział(−∞,4> i oś OY jest osią symetrii wykresu funkcji f
oraz a=−3
b)zbiorem wartości funkcji f jest przedział <1,+∞), prosta o równaniu x=2 jest osią symetrii
jej wykresu oraz a=2.
2. Znajdź współczynnik a we wzorze funkcji g(x)=a(x+1)(x−3), x∊R,(a≠0), wiedząc, że zbiorem
wartości funkcji jest przedział <−2,+∞).
5 kwi 13:55
karolina: Proszę pomóżcie
5 kwi 14:37
k: β≤⊂∫δδδδδδ
10 wrz 20:46
Mila: a) Jeżeli oś Y jest osią symetrii funkcji kwadratowej to wzór jest postaci :
y= ax2+C
y=−3x2+4
b) a=2>0 ⇒ parabola skierowana ku górze
1 to najmniejsza wartość tej funkcji dla argumentu 2
( oś symetrii przechodzi przez wierzchołek paraboli)
⇔x=2,y=1 to współrzędne wierzchołka paraboli
y=2(x−2)2 +1 postać kanoniczna , doprowadź do postaci ogólnej( tzn podnieś do kwadratu i
uporządkuj)
2) spróbuj sama
11 wrz 16:22