Zadanko
Axus: Wyznacz współczynik a,b wielomianu W(x)=x3+ax2+bx+1 wiedząc, że dla każdego x∊R prawdziwa
jest równość W(x−1)−W(x)= −3x2+3x−6
4 kwi 23:50
;): (x − 1)
3 + a(x −1)
2 + b(x + 1) + 1 − x
3 + ax
2 + bx + 1 = −3x
2 +3x − 6
rozwiąż to
5 kwi 00:21
dobra rada:
a=0 , b= 5
5 kwi 00:25
dobra rada:
poprawiam zapisy po ; ):
W(x−1)− W(x) = (x−1)3+a( x−1)2 +b( x −1) +1 −x3 −ax2 −bx −1=
=
5 kwi 00:33
;): właśnie już chciałem to poprawić
5 kwi 00:34
dobra rada:
P= W(x−1) −W(x)= x
3−3x
2+3x −1 +ax
2 −2ax +a +bx −b −x
3 −ax
2 −bx −1=
= −3x
2 +(3−2a)x +a −b −1
L= −3x
2 +3x −6
porównując współczynniki otrzymujemy:
3−2a= 3 i a−b−1= −6
a teraz już dokończ .........
5 kwi 00:38
dobra rada:

dla
; ) :
5 kwi 00:39