| 1 | ||
prosta o rownaniu y = | x −1
| |
| 2 |
| 1 | ||
a1 = | ||
| 2 |
| 1 | ||
3= | *3 +b
| |
| 2 |
| 3 | ||
b= | ||
| 2 |
| 1 | 3 | |||
y= | x + | |||
| 2 | 2 |
to chyba rozumiem to
a) y=ax+b
a=1/2 bo y=1/2x−1 , a wiadomo , że a1=a2
A(3,3) x=3 , y=3
więc:
y=1/2x+b
3=1/2*3+b
3=3/2+b
b=3−3/2
b=1 1/2
y=1/2x+1 1/2
b) y=1/2x−2 bo prostopadła musi to być liczbą przeciwną i odwrotną do
współczynnika drugiej prostej czyli jak było że a=1/2 to teraz bd a=−2/1 czyli −2.
A(3,3) czyli jak poprzednio x=3 a i y=3 a to stąd bo podstawiliśmy w miejsce współrzędnych
punktu A, czyli w miejsce x i y te liczby które do niego należą.
y=ax+b
a=−2
y=−2x+b
3=−2*3+b
3=−6+b
b=3+6
b=9
y=−2x+9
Dobrzee? czy źlee ?