logarytmy
wiki: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu:
Oblicz 2log35 − 5log32. Wynik ma być: 0.
4 kwi 22:06
Jack:
2=5log5 2 więc
5log3 2=5log3 5log5 2=5log3 5 * log5 2=
=5log5 2log3 5=2log3 5
4 kwi 22:12
Mufasa: | | 5*2 | |
log35*2−log32*5 = log3( |
| ) = log31 = 0 |
| | 2*5 | |
4 kwi 22:13
wiki: A z jakiego wzory skorzystałeś, Mufasa ? Proszę o słowo dopowiedzenia.
Dzięki bardzo, Jack i Mufasa
4 kwi 22:22
dobra rada:
log35 =a => 5= 3a
2a − (3a)log32= 2a − 3a*log32= 2a −3log32a = 2a −2a= 0
4 kwi 22:25
wiki: O! Dzięki wielkie dobra rada . Świetny pomysł!
4 kwi 22:29
dobra rada:
4 kwi 23:02