stat
dwukropek: Dane są rozkłady ξ1∼N(3,4), ξ2∼(−2, 5)
a) jaka jest wartość oczekiwana sumy zmiennych losowych ξ 1, ξ2
b) oblicz E(6ξ 1 + 2ξ2)
c) oblicz var(−4ξ1)
5 kwi 09:41
K. OWMH:
Dla zmienne losowych ξi → N(μi; σi2) to E(ξi)= μi; var(ξi)= σi2)
również zachodzi:
1.− E( ∑ αi. ξ i) = ∑αi .E(ξ i) ; gdzie ∑ suma od i=1 do i=n
2.− ξi są zm. l niezal.to E( π ξ i) = π E(ξ i) ; gdzie π iloczyn od i=1 do i
=n
3.− ξi zmienna losowa z rozkładem N to var ( α ξi) ) = α2 .var (ξi)
dla naszego zadania
dla ξ 1 mamy E(ξ 1) =3; var(ξ 1)=4 i dla ξ2 to E(ξ 2)=−2; var(ξ 2)=5
a) E(ξ 1+ ξ2) = E(ξ 1) + E(ξ2) = 3−2=1
b) E(6ξ 1+ 2ξ2) = 6.E(ξ 1) + 2.E(ξ2) =6 .3 + 2 .(−2)= 14
c) ξ1 zm. l to Var (−4 ξ 1) = 16 var(ξ1)= 16 .4= 64
5 kwi 11:46
dwukropek: Bardzo dziękuję
5 kwi 12:10