funkcja
rrr: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Z dużego arkusza blachy należy wyciąć prostokąt o polu równym 1296 cm2 . Jak należy dobrać
wymiary tego prostokąta aby jego obwód był najmniejszy.
4 kwi 23:38
Eljah: Wyszło mi z obliczeń, że bd to boki: 18+9√2 oraz 18−9√2
5 kwi 00:37
Malant: Źle, bd kwadrat a=36
5 kwi 00:44
rrr: odp tak 36 ale czy mogę poprośic o wyliczenie bez pochodni ?
5 kwi 02:07
dobra rada:
Najmniejszy obwód ma ten prostokąt, który jest kwadratem
zatem: P = a2 => a2= 1296 , i a >0
to a= 36 cm
5 kwi 02:20
aksjomat:
Kto to rozwiąże bez stosowania pochodnych?
16 sty 23:41