Elementy Statystyki
adiemus: Średnia arytmetyczna liczba ABC wynosi 2, wariancja 3. Oblicz sumę kwadratów liczb ABC
4 kwi 18:48
adiemus: KTOKOLWIEK ?
4 kwi 19:41
Mila: Od tego trzeba zacząć
4 kwi 19:47
adiemus: No tyle miałem, tylko potem mi powychodziły jakieś cuda
9 = (abc)(kwadrat)−4(abc)
4 kwi 20:01
Mila: A+B+C=6
A2−4A+4+B2−4B+4+C2−4C+4=9
4 kwi 20:05
adiemus: No to co podałaś wychodzi z tego równania które podałaś wyżej, a dalej ?
4 kwi 20:11
Mila: zostaw po lewej sume kwadratów reszta na prawo
4 kwi 20:12
Mila: co wyszło ?
4 kwi 20:27
adiemus: Przepraszam, odszedłem na chwilę od kompa, robiłem inne zadania.
3 + 4a + 4b + 4c = (a +b +c)Kwadrat
dalej nie wiem, zaćmienie mózgu.
4 kwi 20:41
adiemus: *(abc)kwadrat
4 kwi 20:42
Mila: spójrz do góry co pisałąm po lewej zostaw sumę kwadratów reszta na prawo
A2+B2+C2=....
4 kwi 20:45
Mila: oj coś kiepsko Ci to idzie
A2+B2+C2=9−12+4A+4B+4C
A2+B2+C2=−3+4(A+B+C)
A2+B2+C2=−3+4*6=21
4 kwi 21:56
adiemus: Dzięki dzięki. Robiłem w międzyczasie inne zadania.
Pozdrawiam
4 kwi 22:04
adiemus: Już wiem co mi nie szło.... przy wariancji nie dzieliłem przez 3 tak jak napisałaś w 3 poście.
4 kwi 22:05
Mila: pomnożyłam obie strony przez 3 to ułamek zniknął a po prawej było 9
4 kwi 22:20