rozwiaz uklad rownan
PLISSS: rozwiaz uklad rownan y=(x+3)2−(x−2)2
4*(5x+3)=(y+1)2−(y−1)(y+1)
mi wyszlo ze x=−1/2 a y=0 a w odpowiedziach jest ze rozwiazaniem jest kazda para liczb postaci
(a,10a+5) gdzie a ∊ R
5 kwi 14:44
Ajtek: Układ jest nieoznaczony.
Z górnego wychodzi:
y=10x+5
Z dolnego:
2y=20x+10 /:2
y=10x+5
czyli:
10x+5=10x+5 → tożsamość.
Sprawdź, czy dobrze spojrzałes w odpowiedzi.
5 kwi 15:12
Jack:
oczywiscie ze dobrze, bo skoro y=10x+5 to rozwiązaniami jest każda para postaci (x,y)=(x,10x+5)

gdzie x∊R. Oczywiscie kwestia oznaczenia "x" przez "a" jest zrozumiała.
5 kwi 16:01
Ajtek: To "a" mnie zmyliło
5 kwi 16:03
Jack:
5 kwi 16:06