Do ćwiczenia
Damian: Mógłby dać mi ktoś pare zadań z permutacji kombinacji i wariacji (np. z kartami, moneta, kostka
do gry, ludzie i winda)
4 kwi 22:22
wie ktoś jak zrobic???: Na loterii jest 50 losów: sześc losów gwarantują wygraną 10 zł, trzy losy − wygraną 20 zł,
jeden los − wygraną 50 zł i 40 losów pustych. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że kupując
trzy losy na tej loterii, wygramy 50 zł.
Pomóż mi to rozwiązac
4 kwi 22:23
Damian: nie miałem jeszcze prawdopodobieństwa
4 kwi 22:28
shadow65: | | | | | | | | | | | |
Nie pamietam dokladnie ale chyba tak | * | + | * | + | |
| | | | | | |
4 kwi 22:30
shadow65: Masz 2 sposoby mozesz wybrać 1 los za 50 zł i 2 pusty lub 2 losy za 20 zł i jeden za 10 zł.
| | | |
POMYLIŁEM SIĘ W OSTATNIM | tego ma nie być bo wychodzi że 30 zł wygrałeś  |
| | |
4 kwi 22:32
Damian: wylosuj 2 asy z talii
to jak to bedzie
C24?
4 kwi 22:35
shadow65: aff jescze musisz podzielic przez omege
4 kwi 22:36
Damian: talia ma 52 karty
4 kwi 22:36
wie ktoś jak zrobic???: Dzięki wielkie za pomoc
4 kwi 22:37
Damian: a wiecie jak zrobic moje?
4 kwi 22:37
shadow65: | | | |
Damian nie pamietam twojego wzoru z C ja to bym zrobił tak |
| |
| | | |
4 kwi 22:40
shadow65: Oczywiście jeżeli chodzi ci o " jakie jest prawdopodobieństwo", bo jeżeli na ile sposobów to
bez dzielenia przez omege
4 kwi 22:41
Damian: chodzi o to 2
4 kwi 22:42
4 kwi 22:43
wie ktoś jak zrobic???: Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,
że a) na przynajmniej jednej kostce wypadnie liczba oczek większa niż dwa b) na co najwyżej
jednej kostce wypadnie liczba oczek mniejsza niż trzy
4 kwi 22:48
Damian: shadow65 a do tego nie mozna zastosowac wariacji z powtorzeniami?
jak nie mozna to napisz dlaczego
4 kwi 22:51
shadow65: Wie ktoś jak zrobić − masz do tego odpowiedzi bo nie chce ci dać złego wyniku
Damian − chodzi ci do twojego zadania, to nie wiem ja nigdy nie robiłem na wzorach znałem
tylko newtona i drzewko i zrozumialem prawdopodobienstwo. To starczyło
4 kwi 22:58
wie ktoś jak zrobic???: a) 26/27
b)20/27
4 kwi 23:01
zuza: wie ktoś jak zrobic

?: Na loterii jest 50 losów: sześc losów gwarantują wygraną 10 zł, trzy
losy − wygraną 20 zł,
jeden los − wygraną 50 zł i 40 losów pustych. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że kupując
trzy losy na tej loterii, wygramy 50 zł.
Kupujemy 3 losy z 50 (kolejność jest nieważna, gdyż interesuje nas tylko suma wygranej − 50
zł).
| | | | 50! | |
Moc zbioru Ω = kombinacja 3 elementów z 50 = C350 = | = |
| = 19600 |
| | | 3!*(50−3)! | |
Zdarzenie A − wygrywamy 50 zł.
Wśród 3 kupionych losów możemy mieć:
| | | | | |
A1 − 1 los wygrywający 50 zł i 2 losy puste. Moc A1 = C11*C240 = | * | = 780 |
| | | |
| | | | | |
A2 − 2 losy wygrywające po 20 zł i 1 wygrywający 10 zł. Moc A2 = C23*C16= | * | |
| | | |
= 18
Moc A = moc A
1 + moc A
2 = 780+18=798
| | moc A | | 798 | | 399 | | 57 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | mocΩ | | 19600 | | 9800 | | 1400 | |
Można też zrobić drzewkiem, wynik wyjdzie ten sam
6 wrz 10:29
Aga1.: Drzewkiem , wyjdzie taki sam wynik, ale do drzewka można się przyczepić, gdyż w tym zadaniu
kolejność losowania nie jest istotna.
6 wrz 10:41