Ciąg
Black.: ile jest ujemnych wyrazów ciągu −114, −109, −104
5 kwi 16:02
M:
20 mar 15:59
nie jest łatwo:
3
20 mar 16:38
ona:
a1=−114
a2=−109
r=a2−a1=−109−(−114)=5
an=a1+(n−1)r. ⇒ an=−114+(n−1)*5=−114+5n−5=−119+5n. n≥1
n∊{1, 2, 3, 4...}
5n−119<0
5n<119
n<2345
Odp. 23 wyrazy
20 mar 18:29
Luna :
Ciąg z 16 :02 jest złożony ze skończonej liczby wyrazów
Jest więc ciągiem skończonym .Składa się z trzech wyrazów .
Taki jest na niego przepis .
Nie jest on określony ani za pomocą wzoru ,czy rekurencyjnie lub inaczej .
Stąd ja tak samo uważam że ma 3 wyrazy ujemne
20 mar 18:54
chichi:
może być ich nieskończenie wiele nawet (samych ciągów też)
20 mar 18:58