rozłożyc wielomian w na czynniki
amy: Niby taki prosty przykład, a poległam... Na ogół robię tego typu zadania z DELTY, ale tu
wychodzi ona ujemna.. jak to zrobic?
w(x)= x6 + 16x3 +64
5 kwi 17:21
Ajtek: Δ=0
5 kwi 17:22
Ireneusz: (x3+8)2
5 kwi 17:27
amy: no właśnie że Δ+−2 .... Hm.
Δ=16x−4−1−64
Δ=254−256
Δ=−2
Jak wyszedł Ci ten wynik Ireneuszu?
5 kwi 17:32
amy: sorka ma byc mnozenie

Δ=16x−4*1*64
Δ=254−256
Δ=−2
5 kwi 17:34
Ajtek: Oj
amy 16
2=256
5 kwi 17:36
amy: o ja....ale pomylka, no fajnie

dzięki

gapa ze mnie
5 kwi 17:37
Ireneusz: Ja to złożyłem ze wzoru skróconego mnożenia...
5 kwi 17:50
Ireneusz: Btw. Nie możecie liczyć delty dla wielomianu 6 stopnia...
5 kwi 17:52
K. OWMH:
w(x)= x6 + 16x3 +64
zamiana zmienny t= x3
układ (i) t= x3
w(x)= x6 + 16x3 +64 ⇔ rów−nia
(ii) t2 +16t+64=0
ze wzoru skróconego mnożenia (A+B)2 = A2+2AB+B2; mamy t2 +16t+64= (t+8)2
a więc mamy:
układ (i) t= x3
w(x)= x6 + 16x3 +64 ⇔ rów−nia
(ii) (t+8)2=0
układ (i) t= x3
w(x)= x6 + 16x3 +64 ⇔ rów−nia
(ii) t = − 8
w(x)= x6 + 16x3 +64 ⇔ x3 =− 8 ⇔ x3+8 = 0 ⇔(x+2) (x2 −2x + 4) =0⇔
⇔x+2=0 lub x2 − 2x +4 =0 ⇔ x=−2 lub ( x∊ Φ bo x2 − 2x +4 =0 ma Δ<0)⇔
⇔x ∊ {−2} lub x ∊ Φ ⇔x ∊ { −2} ⇒ równanie ma rozwiązanie −2 podwójne
5 kwi 18:56
K. OWMH:
Nie ma delta (wyróżnikiem) dla wielomianu szóstego stopnia


; określa się dla funkcji
kwadratowej i służy aby określić czy wykres tej funkcji będącej paraboli przecina
osi X (miejsce zerowe); w języku równań kwadratowych oznacza czy
to równania ma pierwiastków rzeczywistych i to zachodzi kiedy drugiego stopnia Δ ≥0;
a nie ma kiedy Δ=0.
5 kwi 19:06
5 kwi 19:09
amy: zamotałam się totalnie.
...
5 kwi 19:23