oblicz granice
Mateusz: | | lnx + x2 − 1 | |
limx→1 ( |
| ) |
| | x2 − 1 | |
nie wiem kompletnie za co sie zabrac
4 kwi 19:57
Mateusz: metoda de hospitala wychodzi mi cos takiego
| | lnx + x2 − 1 | | | | 3 | |
limx→1 ( |
| ) = |
| = |
| |
| | x2 − 1 | | 2x | | 2 | |
i nie wiem czy dobra metoda to obliczylem i czy w ogole dobra metode obralem
z gory dzieki za pomoc
4 kwi 20:03
morfepl: dobrze jest
4 kwi 20:18
Mateusz: to cieszy mnie to bardzo

a jest jakis inny sposob na opracowanie tego?
4 kwi 20:21
morfepl: nie wiem, jestem w liceum
4 kwi 20:26
Mateusz: to skad wiesz ze jest dobrze
4 kwi 20:40
Mateusz: pomoze mi ktos
5 kwi 11:18
Mateusz: jest w stanie ktos mi pomoc?
5 kwi 17:32
Jack:
jest ok.
5 kwi 17:34
Mateusz: to sie cesze ale martwi mnie taka rzecz, czy jest na to jakis inny sposob
5 kwi 17:37
Jack:
myślę, że to najprostszy sposób. Można by pewnie zamieniać ln x na szereg i rozwijać go w
punkcie x=1... Ale wątpię, żeby to była prostsza metoda.
5 kwi 17:40
Ania: dzieki Ci wielkie
5 kwi 17:44