Trójkat
Dawid: W trójkącie prostokątnym pole i obwód jest równy 30. Oblicz boki tego trójkąta
5 kwi 19:11
Kejt:
a+b+c=30
a
2+b
2=c
2
5 kwi 19:12
Dawid: no tak, ale co ja mam dalej zrobić ? kurczę robię układ równań i mi nic nie wychodzi
5 kwi 19:13
5 kwi 19:15
bart: bo kurcze, to jest trudne do rozwiazania
5 kwi 19:16
Dawid: c=√a2+b2 jakim cudem ?
5 kwi 19:16
Kejt: wyciągnął pierwiastek z ostatniego równania u mnie..
5 kwi 19:17
ICSP: Dawid nie zartuj
5 kwi 19:17
Dawid: o matko, nie zauważyłem

sorry.
5 kwi 19:18
Kejt: nie stresuj chłopaka
5 kwi 19:18
bart: obojetnie co zrobily to ten pierwiastek i tak zostanie
5 kwi 19:21
5 kwi 19:24
bart: podaj rozw
5 kwi 19:25
bart: a ze rozw≠ODP.. ok sorry
5 kwi 19:25
Dawid: sorry, źle się wyraziłem. Chociaż mam napisane jak to rozwiązać to nie umiem tego wyliczyć.
5 kwi 19:26
bart: nie no w sumie to wiadomo, ze 5,12 i 13 a nie wiem jak to rozw.. jeszcze pokombinuje
5 kwi 19:36
Kejt: załatw mi kartkę to Ci to rozwiążę
5 kwi 19:38
bart: mam

a+b+c=30
a+b=30−c /
2
a
2+2ab+b
2=900−60c+c
2
a
2+b
2=c
2
c
2+120=900−60c+c
2
60c=780
c=13
5 kwi 19:40
Kejt: a mi głupoty powychodziły..
5 kwi 19:47
ceaser I: chyba ze wzoru Herona dałoby radę
5 kwi 19:49
Godzio :
Można tak
a + b + c = 30 ⇒ a + b = 30 − c
a
2 + b
2 = c
2 ⇒ (a + b)
2 − 2ab = c
2⇒ (30 − c)
2 − 60 = c
2
Dalej wiadomo
5 kwi 19:50