ciągi
pat: trzy liczby x,y,12 są kolejnymi wyrazami ciągu geom. (an) natomiast liczby x, y,9 kolejnymi
wyrazami ciągu arytmet.(bn). wyznacz liczby x i y.
moje pytanie brzmi: Czy ciąg an można zapisać jako y2=12 x, a ciąg bn jako x+9/2=y?
5 kwi 16:44
Jack:
tak, jest ok.
5 kwi 16:46
K. OWMH:
Ciąg (an) nie można napisać jako y2 =12x ; chyba masz na myśli że :
w ciagu geometrycznym (an) mamy że y2=12 x z własności C.G a
w ciągu arytmetycznym (bn) y = (x+9)/2 wynikający z własności C.A
wtedy ma to sens.
stąd (y2 /12) + 9 = 2y rozwiązując te równanie otrzymamy y.
uwaga x>0 z zapisu 12x=y2
5 kwi 18:24
Jack:
no tak, slusznie
5 kwi 18:28