ciągi
proszę o pomoc!: oblicz sumę 1−4+7−10+13−16+..., gdy suma ta ma:
2n składników
2n+1 składników
n składników
proszę o pomoc!
5 kwi 15:27
Jack:
łatwo podać wzór na n−ty wyraz: an= (−1)n+1(3n−2). Teraz już powinno być łatwo.
5 kwi 16:14
proszę o pomoc!: skąd taki wzór?
5 kwi 19:23
think: (−1)n + 1 ponieważ znaki są naprzemienne, żeby pierwszy był plus, to albo musi być potęga
n+1 albo n − 1
co do reszty, to ignorując znaki 1,4,7,10 itd to jest ciąg arytmetyczny o a1 = 1 r = 3
wystarczy zapisać sobie wzór na n−ty wyraz i przemnożyć prze (−1)n + 1
5 kwi 19:29
proszę o pomoc!: pierwszy nie będzie plusem jeśli będzie podniesiony do potęgi n+1. będzie jeśli podniesiemy do
potęgi 2n+1, chyba... jak nie, to nie rozumiem nadal.
5 kwi 19:33
proszę o pomoc!: do potęgi 2n miało być
5 kwi 19:33
think: a1 − to jest pierwszy wyraz ciągu wtedy n = 1
a (−1)n + 1 = (−1)1 + 1 jest dodatni czy nie?
5 kwi 19:35
proszę o pomoc!: ok, już załapałam. nie łatwiej byłoby to zrobić rozpisując na dwa ciągi?
5 kwi 19:38
think: 
pewnie tak, ale nie można marnować okazji aby poszerzyć horyzonty
5 kwi 19:40
proszę o pomoc!: ok, dziękuję zatem!
5 kwi 19:42
think: proszę

widać poskutkowało skoro najszybszy sposób na rozwiązanie tego zadania Ci wpadł w
oko
5 kwi 19:43
proszę o pomoc!: taak. ale znając moje zdolności najszybszy sposób w moim wykonaniu nie będzie ani najszybszy
ani najskuteczniejszy...
5 kwi 19:45
think: (1 + 7 + 13 + 19 + ...) − (4 + 10 + 16 + ...)
tego nie da się skopać
5 kwi 19:48
proszę o pomoc!: challenge accepted! iii..... udało mi się! skopać, rzecz jasna.
5 kwi 19:56
think: to daj tu swoje obliczenia zobaczymy co było nie tak
5 kwi 19:57
proszę o pomoc!: liczę sumę 2n składników pierwszego ciągu, a1=1 r=6, wtedy
S2n= 2a1+ (2n−1)r *12 *2n, czy nie?
bo ja już w ogóle nie myślę, tylko się denerwuję...
5 kwi 20:05
think: denerwujesz? a co to pytanie życia czy jak

ja bym sobie to rozbiła na takie coś
jeśli jest 2n składników, to znaczy, że w pierwszym ciągu jest n składników tak samo w drugim
pierwszy to a
1 = 1 r = 6 i liczysz S
an
drugi to b
1 = 4 r = 6 i też liczysz S
bn a później S
an − S
bn
5 kwi 20:18
think: gdy składników jest 2n + 1 to dodatnich będzie n + 1, a ujemnych n
gdy składników jest n, to rozpatrujesz dwa przypadki
| | n | |
1o n−parzyste to jest wyrazów po |
| |
| | 2 | |
| | n+1 | | n − 1 | |
2o n−nieparzyste to w pierwszym ciągu jest |
| wyrazów a w drugim ciągu |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 kwi 20:21
proszę o pomoc!: o, no właśnie, nie pomyślałam. dziękuję bardzo!
świat byłby piękniejszy, gdybym spotykała samych tak pomocnych ludzi!
5 kwi 20:25
think: mhm a świat byłby jeszcze piękniejszy gdyby ludzie więcej myśleli
5 kwi 20:29