:O
rączszka: 7 x = 1 mod 17
Jak to zrobić?
3 kwi 19:47
3 kwi 20:02
rączszka: Nie wiem, czy o to chodzi?
3=1*17−2*7
1=1*7−2*3
0=1*3−3*1
3 kwi 20:28
Jack:
NWD(17 i 7)=1 więc rozwijamy aż do reszty równej 1 (następna musi być równa 0).
17=2*7 + 3 ⇒ 3=17−2*7
7=2*3 +1 ⇒ 1=7−2*3
Stąd 1=7−2*3=7−2(17−2*7)=−2*17+5*7=5*7−2*17
3 kwi 20:48
rączszka: Dzięki chyba rozumiem
3 kwi 20:50
aczkolwiek: ale co tu jest tym elementem odwrotnym? wlasnie to 5*7−2*17

5 kwi 19:02
Jack:
5 bo
1= 5*7−2*17
1= 5 * 7 (mod 17)
czyli z def. liczby odwrotnej modulo: 5 jest taką liczbą, że 7 *5 =1 (mod 17) (czyli 5 i 7 są
wzajemnie odwrotne)
7 kwi 23:21