matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.11.2010
Zadania
Odp.
1
Adam:
Na podstawie definicji granicy funkcji a) Heinego, b) Cauchy'ego wykaż, że
2
mussgowiec:
Uzasadnij, że liczba 5+5
2
+5
3
+...+5
50
jest podzielna przez 6.
1
Madzia.:
Na Każdym boku trójkąta równoramiennego o obwodzie 15 cm budujemy kwadrat. Ile wynosi długość podstawy trójkąta,dla którego suma pól takich kwadratów jest najmniejsza.
5
KM:
3
Czy arc tg x dąży zo 0, a arc ctg x do
?
2
4
rajdi:
Reakcja: 2ZnO + C −−> 2Zn + CO2
2
bartek:
Proszę o rozwiązanie tych dwóch zadań: W trójkącie ABC dane są: A(−5,2) C(1,5) oraz wektor CD= [−2,−6] gdzie D to środek boku AB
1
gelika1:
Blagam o pomoc
! Mam jutro z tego zaliczenie...a kompletnie sobie nie radze... Poniżej kilka zadań....: motocyklista przeiechał pierwszą ćwiartkę drogi z prędkością v=10m/s, druga
1
Mackuuu:
ciąg (abc) jest artytmetycxzny i a+b+c=33. ciąg (a,b+3,c+13) jest goemetryczny oblicz a,b i c
1
TUR:
1. zdarzenie A i B ∊ Ω
3
Alf:
Mozecie mnie nauczyc jak sie liczy takie zadania. Mając daną pierwszą liczbę która stanowi dany procent drugiej liczby obliczamy tę drugą liczbę. Albo jaki procent pierwszej liczby stanowi
2
okyt:
(log
3
36)
2
−log
3
16* log
3
18 sprawdź czy jest liczbą całkowitą
24
michal:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny ma krawędź podstawy długości 6cm i wysokość 4 cm. Płaszczyzna P przechodzi przez jedną z krawędzi jego podstawy i jest
3
r20:
Wielomian W opisuje objętość prostopadłościanu o krawędziach x−4, 2x−3, x+6. Wyznacz dziedzinę wielomianu
4
r20:
Wiadomo, że W(x)=bx
9
+(a+2)x
7
+2x−5 K(x)=−ax
9
+bx
7
+x−2. Wyznacz takie liczby a i b dla których wiel W(x)−K(x) jest stopnia pierwszego
2
Pilnee. Proszę o pomoc.:
1) 2 − x ≤ 1 < | x + 1 | 2) | x
2
− 1 | + | x − 1| + | 2x − 2 | = 0
0
r20:
Dzięki Godzio ale po wymnożeniu nawiasów mamy x4−3x2+2. Jakie są wsp a i c
1
Bela:
No i znowu mam problem nie wiem jak ułożyć proporcję
5
Ktoś pomoże?:
log
x
2 + log
2
x = 2,5
3
astral:
w tabeli podane sa po dwie wartosci wielkosci zmiennych x i y, ktore sa odwrotnie proporcjonalne. oblicz k i napisz wzor tej prpoporcjonalnosci.
1
Lupetta:
Bardzo proszę o pomoc
48
Ewelina:
Obliczanie potęg.Proszę o podpowiedzenie mi jak mam zacząć te 4 przykłady, bo nie wiem jak za nie się wziąsć..
4
Ola :
Funkcja kwadratowa! Funkcja kwadratowa f dla argumentu 3 przyjmuje najmniejsza wartosc rowna −8. wykres tej funkcji
15
r20:
Napisz wzór wielomianu W(x)=x
4
+ax
3
+bx
2
+cx+d, o którym wiadomo, że jej pierwiastkami są: −
√
2
, −1, 1,
√
2
2
Kolo:
Jaką drogę przebyło ciało jeżeli w czasie t poruszało się z prędkością v a następnie w czasie o połowę krótszym z prędkością 3 razy większą?
6
Bela:
Mam np zadanie Samochód kosztował 3000 zł jego cene obniżono najpierw o 10% a potem znowu o 10% jaka jest cena samochodu. Czy da się to obliczyć jakoś jednym równaniem, a nie że najpierw 10%
1
ewelina:
Adam jest o 5 lat starszy od Zenka, a ich mama ma 5 razy więcej lat niż obaj chłopcy razem. Pięć lat temu mama miała 5 razy więcej lat niż różnica ich wieku obecnie. Ile lat ma obecnie
2
Ja.:
Witam. Moglibyście mi pokazać schemat jak rozwiązać te zadania? 1.Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, wiedząc że:
1
kjk:
Sprawdzić prawdziwość równoważności:
0
rolnik:
Harcerze rozbili 2 namioty, jeden w odległosci 5 m, drugi − 17 m od prostoliniowego brzegu rzeki. Odległosc miedzy namiotami równa jest 13 m.Wktórym miejscu na samym
0
Karol:
Jaką drogę przebyło ciało jeżeli w czasie t poruszało się z prędkością v a następnie w czasie o połowę krótszym z prędkością 3 razy większą?
5
r20:
12
sam:
Witam. Mam takie pytanie: czy jest różnica w obliczaniu granic ciągów liczbowych, między dzieleniem licznika i mianownika przez najwyższą potęgę mianownika, a wyciąganiem przed nawias
2
ewelina:
Hej wszystkim! Proszę o pomoc w równaniu, bo coś mi nie wychodzi...
4
girl16:
Mógłby ktoś rozwiązać? Będę naprawdę wdzięczna
6
as:
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego : sin145=sin(180−35)=sin35
1
sam:
Witam. Mam takie pytanie: czy jest różnica w obliczaniu granic ciągów liczbowych, między dzieleniem licznika i mianownika przez najwyższą potęgę mianownika, a wyciąganiem przed nawias
3
Monisia:
Dana jest funkcja y=2x
2
+7x−8
6
słaby:
:::rysunek::: P=
1
2
bc*sin30stopni cos x
9
DORIS:
Rozwiąż nierówność: −x4−6x3−8x2≥0
6
JEANNE:
Największą liczbą spełniającą równanie x
2
+x−6=0 jest a)0
4
basiulek:
W klasie jest 20 uczniów w tym 6 dziewcząt i 14 chłopców. Rozlosowano 5 biletów do kina. Jakie jest prawdopodobieństwo ,że 3 dziewczyny wylosują bilet do kina
1
nn:
trapez rownoramienny wpisano kolo. krotsza podstawa trapezu ma 4cm dlugosci, a ramie 20cm dlugosci. oblicz:
14
Lupetta:
Ze zbioru funkcji f(x)=ax
2
+b, gdzie a,b∊całkowitych
4
DORIS:
(16−9X2)(X2+9)(X+9)2≥0
1
Michał:
Boki AB i AC trójkąta ABC zawarte są w wykresie funkcji y=|x−1|, x∊R, zaś bok BC zawarty jest w prostej k przechodzącej przez punkt D(−5, 0). Znajdź równanie prostej k, jeśli pole trójkąta
10
Mati:
1
|
|
2−
√
5
Pierw wywalić niewymierność czy pierw wyjść z modułu wart bezwzg? ;>
0
noname:
oblicz miare kąta przeciecia sie przekatnych: a) w czworokacie, ktorego pole jest rowne 35, a przekatne maja dlugosc 10 i 14.
6
kix:
Z 1000 gram 12 procentowego roztworu soli kuchennej odparowano 14,5 dkg wody, a następnie dosypano 12,5 dkg soli. Jakie stężenie procentowe ma otrzymany roztwór?
2
malo1717:
1.Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=−x+3 i przechodzącej przez punk P (−6,2) 2.Napisz równanie okręgu ktorego srednicą jest odcinek AB jesli A=(6,7),B=(−3,−4)
7
Godzio:
Zad. 1
0
Mania:
gracz rzuca 2 razy kostką, jeżeli wyniki są identyczne to do sumy wyrzuconych oczek bankier dopłaca 5 zł, jeżeli wyniki są różne i
1
xxx:
miara kata jaki tworza sasiednie sciany boczne graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego jest rowna?
2
noname:
prosze o pomoc
0
Proszę o pomoc :(:
dane są dwa kolejne wierzchołki równoległoboku ABCD: A (−2,−1) i B(6,3) wiedząc że przekątne tego równoległoboku przecinają się w punkcie E(1,3):
10
nie umiem..;/:
pliss..nie umiem:((
13
mich:
Jak to obliczyc 4−logx=3
√
logx
5
Kasieńka:
3
Podaj wzór funkcji, dla funkcji f(x) =
po przesunięciu tej funkcji przez wektor:
x
a) [0, 1] b) [0, −2]
20
TOmek:
:::rysunek::: Jeden z kątów trójkąta o obwodzie 6 ma miarę 60
o
, a a stosunek długości boków zawartych w
2
helenka :
dla jakiej wartości parametru m funkcja f jest a) stałą b ) rosnąca c) malejąca f(x)=(m+2) x + 7
3
gaga:
proste o równaniach y=(c−5)x−5 i y=(5−d)x+5 sa równoległe. wobec tego suma liczb c i d jest równa
8
Daniel:
Witam wszystkich. I prosił bym o pomoc w zadaniu. oto ono::
1
.:
Samochód jadący autostradą spala 5,6 litra paliwa na 100 km. Napisz wzór funkcji s określającej
10
ysiulec:
:::rysunek::: Mam funkcję y=|2x|.
0
Boruc1c:
Dwa statki wypłyneły z przeciwnych stron rzeki z różnymi predkościami. Spotkały się 720metrów od bliższego brzegu. Następnie każdy z nich odczekał 10minut, po czym wypłynął w
18
agu:
W podstawie graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 5 cm i 12 cm. Powierzchnia boczna tego graniastosłupa po rozwinięciu jest kwadratem. Oblicz pole
1
basia:
prosta równoległa do wykresu funkcji f(x)=3x+3 i przechodza przez punkt P=(6,5) ma równanie
3
KK:
Dane są funkcje f
x
=x
2
−6x+9 i g
x
=x+7. Znajdź te argumenty, dla ktorych wartosc funkcji f jest piec razy wieksza od wartosci funkcji g.
1
Mania:
gracz rzuca 2 razy kostką, jeżeli wyniki są identyczne to do sumy wyrzuconych oczek bankier dopłaca 5 zł, jeżeli wyniki są różne i
2
kasia:
Koszt wypożyczenia samochodu na 3 dni składa się z opłaty stałej 100 zł oraz opłaty 0,2 zł za każdy przejechany kilometr podaj wzór funkcji opisującej koszt wypożyczenia samochodu
1
Bartosz ?:
Jak rozwiązać takie granice :
2
kart:
9x
3
+27x
2
−25x −75 = 0
0
Agnieszka:
W graniastoslupie prawidłowym czworokątnym przekątna o długości d jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz V graniastosłupa, wiedząc, ze sinα=0,2
2
ewelina k 2010:
jest trójkąt prostokątny jego podstawa wynosi 8
√
3
jego druga przyprostokątna wynosi 7
√
2
a przeciwprostokatna x wiem ze potrzeba tu pitagorasa ale wychodza mi przedziwne wyniki
13
TOmek:
:::rysunek::: Wysokość trójkąta równoramiennego poprowadzona do podstawy i odcinek łączący środek podstawy
0
KSM:
Dany jest pkt A(−6,4) b(0,4) −napisz rownanie symetralnej odc.|AB|
0
Agnieszka:
:::rysunek::: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o polu podstawy równym 12
√
3
połączono wierzchołek C1
7
CG:
Jeśli jedna figura waży 1kg a druga jest od niej o 5 razy większa, to ile waży druga figura? Mam problem, wiem, że to liczy się jakoś ze stosunków figur, ale nie wiem jak. Pomóżcie.
1
beti.:
Oblicz pola powierzchni i objętości prostopadłościanów: sześcianu gdzie d=9cm,
2
ewelina k 2010:
jest trójkąt równoramienny jego podstawa wynosi 12 a dwa ramiona maja po 6 kąt alfa miedzy ramionami maja po 60 stopni jak obliczyc pole?
0
witek:
Prosta prostopadła do prostej o równaniu y=0,25x+2 i przechodza przez punkt K=(−4,4) ma równanie
2
beti.:
Przekątna prostopadłościanu ma długość 6
√
3
i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu,
5
Arek:
Mam takie zadanie: dana jest prosta y=3x−4 1) napisz rownanie prostej rownoleglej do prostej i przechodzacej przez pkt.(5,−3)
9
KM:
Jak obliczyć granicę lim n→∞
√
2
*
4
√
2
*...*p2n{2}
0
Agnieszka:
W podstawie graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 5 cm i 12 cm. Powierzchnia boczna tego graniastosłupa po rozwinięciu jest kwadratem. Oblicz pole
5
Elite:
W trójkąt równo ramienny o podstawie długości 4 cm i ramieniu dlugości 6 cm wpisano okrąg Oblicz promień tego okręgu
1
ewelina k 2010:
oblicz obwód trójkąta równobocznego którego pole wynosi 64
√
3
cm
2
0
girl:
kat ostry rombu wynosi 60 (stopni) a dług dłuższej przekątnej 12√3 oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten romb do pola rombu
5
Gaga:
po zapisaniu równania prostej y= U {3−4x} {6} w postaci kierunkowej, otrzymamy równanie....
2
nUmer:
y=arcsin
2
(1−lnx)
1
Agnieszka:
Najdłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Wiedząc, że podstawę graniastosłupa można wpisać w koło o promieniu 2
√
3
.
3
michał:
Zada mi ktoś jakieś zadania na I etap Wojewódzkiego Konkursu Matematycznego, bo on jest już jutro
1
john:
Ile jest uczniów w klasie ,jesli wiadomo ,ze liczba utworzonych z nich uporzadkowanych trojek jest 182 razy wieksza od liczby uczniów.
4
BANAN!:
Określ monotoniczność funkcji f.
6
beti.:
Jeżeli długość krawędzi sześcianu zwiększymy o 1 cm., to jego objętość zwiększy się o 91 cm sześciennych. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego sześcianu.
1
Agnieszka:
1
beti.:
Oblicz pole powierzchni i objętość sześcianu, którego: a). przekątna podstawy ma długość 4 cm.,
2
beti.:
pole powierzchni sześcianu jest równe 96 cm kwadratowych. Oblicz: a). objętość tego sześcianu,
3
iqaaa:
jak rozwiazac ta nierownosc
6x
3
−9x
2
≤3x
4
1
BANAN!:
Określ monotoniczność funkcji f.
1
Fredzia:
Bardzo prosze o możliwie szybką pomoc
W pewnej szkole sa trzy klasy pierwsze,trzy klasy drugie i trzy klasy trzecie. Po lekcjach
28
aga:
Hej. Proszę o wytłumaczenie zadania: Podaj pierwiastki wielomianu W i określ ich krotności, jeśli:
10
Monki:
Może trochę głupie zadanie dam ale nie wiem czy jak wyliczyć takie coś
2
mimi:
w trójkącie równoramiennym stosunek długości ramienia do podstawy wynosi 3/5. oblicz pole trójkąta wiedząc ze obwód wynosi 55 cm
1
Marta:
Wykaż, że jeśli niezerowe wektory a=[a
1
,a
2
] oraz b=[b
1
,b
2
] są równoległe, to a
1
b
2
−a
2
b
1
=0
5
maciej:
napisz rownanie okregu o srodku o(3,−3) stycznego do prostej 5x−12y−118=0
0
linh:
Liczba x jest o p% większa od liczby y. Oblicz o ile procent liczba y jest mniejsza od liczby x.
0
Boruc1c:
Boruc1c: Dwa statki wypłyneły z przeciwnych stron rzeki z różnymi predkościami. Spotkały się 720metrów od bliższego brzegu. Następnie każdy z nich odczekał 10minut, po czym wypłynął w
0
Anja:
narysowac wykres relacji i na podstawie rysunku zbadac wlasnosci:niepustosc suriketywnosc prwo i lewostronna jednoznacznosc:
1
Beata:
fizyka : Beata: Pomocy! Czy ktoś pomoże mi z zadaniami z fizyki? 1) Jaką drogę przebędzie samochód jadący z prędkością v= 100km/h w ciągu czasu t= 0,75 s? Podany czas jest czasem
2
Kamil:
Pomożecie?
9
Bezradna z fizyki:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiono wykres zależności szybkości pewnego pojazdu od czasu− v(t).Oblicz:
4
muniek:
W trójkacie prostokatnym o kacie prostym przy wierzchoku C na przedłuzeniu przeciwprostokatnej AB odmierzono odcinek BD tak, ze |BD| = |BC|. Wyznacz |CD| oraz
1
fro:
:::rysunek::: czesc mógły mi ktos pomoz bo nie moge sobie poradzic z zzadaniem
0
Maciek:
Znajdz te wartości parametru m, dla których okręgi x
2
+ y
2
+ 4*x − 2*m*y + m
2
= 0 oraz x
2
+ y
2
= 2 są styczne
0
vackerman:
Obwód rombu jest równy 12, a suma długości jego przekątnych 8. OBLICZ POLE.
2
Aga:
Na siłomierzu w windzie zawieszona kulkę ,najwieksze wskazanie to 28 N , a najmniejsze 12N.Przyspieszenie w górę i doł jest takie same. Oblicz mase kulki i przyspieszenie.
12
Ewelina:
Wykaż, że liczba: 6
20
+ 3 * 6
19
− 4 * 6
18
jest wielokrotnością liczby 5.
1
Madzia.:
Drut o długości 100 cm chcemy wygiąć w ramkę.Oblicz,jakie wymiary powinna mieć ramka,aby prostokąt , który ogranicza, miał największe pole.
2
Martusia15112:
W urnie jest 5 kul ponumerowanych od 1 do 5. Losujemy kolejno bez zwracania wszystkie kule i zapisujemy ich numery w kolejności losowania. Ile można otrzymać liczb pięciocyfrowych
1
lobuz32:
jest to przykładowe zad na jutrzejsza prace kasowa proszę o nakierowanie kat ostry rombu wynosi 60 (stopni) a dług dłuższej przekątnej 12√3 oblicz stosunek pola koła
1
Ater:
w trapezie równoramienym dłuższa podstawa jest równa 3√30. Przekątne trapezu są prostopadłe i przecinają się w punkcie, który dzieli każdą z nich w stosunku 1:3. Oblicz pole i obwód
0
pomożecie,bo nie umiem:
http://matematyka.pisz.pl/forum/64542.html
0
xyz:
Narysować wykresy funkcji odwrotnych do: f(x) = −2x+1 , dla x≤0
4
maja:
zad.1 Oblicz iloraz q ciągu geometrycznego (a
n
) okreslonego wzorem: a) a
n
=−4*(−1)
n
2
lobuz32:
kat ostry rombu wynosi 60 (stopni) a dług dłuższej przekątnej 12√3 oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten rab do pola koła
0
Basia:
Szkodnik
, który dzisiaj przybrał imiona
milena
i
prosze
już jest zablokowany.
0
Kasia21:
Pomocy... Rozwiaz równania i nierówności a)/3x−4/=5
1
Kasia21:
a) f(x)=3x−5 b) f(x)=−2x+4
0
paula:
narysować graf relacji R⊂A
10
, gdzie A={1,2,3,4}, określonej następująco: xRy⇔2|x+y.
3
Dziubi:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma dł. 4 dm i jest nachylona do płaszczyzny pod kątem α= 30
0
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
6
Ater:
W okrąg o promieniu r wpisano prostokąt, a następnie środki kolejnych boków połączono odcinkami. Jaki czworokąt otrzymano? Wykaż,że obwód tego czworokąta jest równy 4r.
2
Madzia.:
Drut o długości 100 cm chcemy wygiąć w ramkę.Oblicz,jakie wymiary powinna mieć ramka,aby prostokąt , który ogranicza, miał najwieksze pole.
1
Ewcia:
Prosżę o rozw. krok po kroku
0
moni:
określ stopień wielomianu W(x)=(a 2−a)x 3+3ax2−2(a−1)x+a w zależności od parametru a
2
kiki:
Pomoże ktoś z zadankami z chemii , bo kompletnie nie wiem jak sie robi tego typu zadania? 1) Alkohol metylowy spala sie zgodnie z równaniem : C2H5OH + 3 O2 = 2 CO2 + 3 H20. Obliczyć
3
Monki:
:::rysunek::: Oblicz pole Wycinka jeżeli promien jest równy 1 znam wzór nie umiem go zastosować
2
pomożecie,bo nie umiem:
1. Ile liczb pięciocyfrowych można utworzyć z cyfr: 0,1,2,3,4, jeśli cyfry nie mogą się powtarzać?
0
Karolak:
Punkty A(−2, 3), B(6, −1), C(5, 3) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. a)Oblicz współrzędne wierzchołka D.
3
karolajn:
chemia nazewnictwo soli
2
serduszko:
Oblicz całke .metoda przez części ∫e
x
sinx dx
0
Kinga:
Inwestor nabył akcję pewnej firmy na 4 kolejnych sesjach giełdowych, ich kurs zmienił się o +10%, 15%, −7%, −8%.Ile procent zarobił lub stracił sprzedając te akcje na 4 sesji
1
niunia:
Dla jakich wartości parametru m równanie (m+1)x2−2x+m−1=0 ma dwa rózne pierwiastki nalezące do przedziału (0.2)? prosze o wutłumaczenie
0
Kinga:
Nominalna stopa procentowa wynosi 6%. Ile powinna wynosić nominalna stopa procentowa aby przy kapitalizacji ciągłej gwarantowała ten sam przyrost kapitału?
0
patrycja:
w jednym prostokącie przekatna tworzy z krotszym bokiem kat 30 stopni, a w drugim prostokącie przekatna tworzy z dluzszym bokiem kat 30 stopni. czy te prostokaty sa podobne
10
siwy:
2x−1
lim
n→1
2x
2
+x+1
Może mi ktoś wytłumaczyć jak mam to zrobić ?
0
patrycja:
w trojkacie prostokatnym jedna przyprostokatna ma 6 cm a druga jest 2 razy dłuzsza od pierwszej.oblicz pole dwadratu wpisanego w ten trojkat. plis pomozcie
!
0
ONa:
oblicz sinus kąta nachylenia krawędzi bocznej czworościanu foremnego do płaszczyzny podstawy Sporządź rysunek oraz zaznacz na nim ten kąt
3
niunia:
Dla jakich wartości parametru m równanie (m+1)x
2
−2x+m−1=0 ma dwa rózne pierwiastki nalezące do przedziału (0.2)? prosze o wutłumaczenie
1
nina:
określ stopień wielomianu W(x)=(a2−a)x3+3ax2−2(a−1)x+a
2
Monki:
Promien okręgu wpisanego w sześciokąt foremny jest równy 2 oblicz pole tego sześciokąta
2
Ewa:
log
5
5 − log
5
125
1
zRyW:
objętość prostopadłościanu którego dwie krawędzie mają długości 8cm i 5cm, jest równa 240 cm3. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu i zapisz obliczenia. POMÓŻCIE!
1
Łucja102:
pole podstawy graniastoslupa czworokatnego=16 cm kwadratowych. Obl objetosc graniastoslupa jesli jego przekatna ma dl 9 cm.
1
Editth91:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 60stopni. Wysokość graniastosłupa jest równa 12 cm,a przekątna ściany bocznej 15cm. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
1
Zack24:
Narysuj oś symetrii figury złożonej : a) z okręgu i jego siecznej
0
Karolak:
Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A(−1, 6) B(4, −4).
4
Renata:
Jak mam to policzyć
? log
3
4
√
27
=
1
Karolak:
Dany jest trójkąt ABC, w którym A(−3, 1) B(4, −3) C(2, 3). Oblicz pole tego trójkąta. Proszę o wyjaśnienie!
5
nicol:
Bardzo prosze o pomoc,bo nie wiem jak sie za to zabrac:
2
marcin13519:
Trapez o podstawach 2,5 i 10 podzielono odcinkiem równoległym do podstaw na dwa trapezy podobne.Znajdz długość tego odcinka
19
Hania:
zapisz w prostszej postaci:
4
mała:
jak mam to obliczyć ? ∫(5x+1)sinx cosx dx
0
elcia:
Z 27 klocków w kształcie sześcianów o krawędzi równej 2cm złożono duży sześcian. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły powstałej z tego sześcianu, jeżeli z każdej
0
maciej:
znajdz obraz punktu A(10,7) w symetri wzgeldem prostej y=−2x+7
3
Ewa:
Wyznacz dziedzinę wyrażeń i skróć ułamki
x
2
+x
=
x+1
8
anna:
zad 1. a) { a
1
+a
2
+a
3
=24 a
5
−a
3
=8
2
Ewa:
x+2
8
−
= 0
x+4
x
2
+4x
2
gwiazdka:
zbadać przebieg zmienności i naszkicować wykres funkcji o wartościach
2
gwiazdka:
zbadać ekstrema funkcji o wartościach f(x), gdy
0
gwiazdka:
wyznaczyć asymptoty funkcji
1
gwiazdka:
obliczyć granicę
1
gwiazdka:
wyznaczyć styczną do wykresu funkcji w pkt x
0
2
darekk:
W szeregu ma się ustawić siedmiu chłopców, w tym Andrzej i Bartek. Na ile różnych sposobów mogą oni się ustawić tak, że Andrzej i Bartek nie stoją obok siebie ?
1
petrcech2:
1)Ile cm3 dwumolowego roztworu HNO3 należy użyć do przygotowania 400 cm3 0,4 molowego roztworu kwasu azotowego?
1
paula:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 12 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objetość tego
22
siwy:
√
n(2n−
√
4n
2
−1
Ten pierwiastek w środku kończy się za 1. Ma ktoś pomysł jak to zrobić?
6
brg:
obliczyć granicę ciągu o wzorze ogólnym :
1
kasandra:
Napisz zaprzeczenie:
2
MMM:
Obliczyć powierzchnię trójkąta o wymiarach boków: a= 82,74 b=22,00 c=88,23 oraz drugiego trójkąta o bokach: a=84,64 b=82,74 c=18,28
2
dorotau:
6 liczba _____ jest rowna
3
arkadiusz s:
rozwiaz rownanie m
2
x=25x+m+5 w zaleznosci od parametru m z gory dziekuje za odpowiez, prosze o rozwiazanie krok po kroku
4
matura2011:
naszkicuj wykres funkcji f ktora kazdej wartosci parametru m przyporzadkowuje sume dwoch pierwastkow rownania (m+1)x
2
−3mx+m+1=0
1
leks:
a) x
3
+12x
2
+44x+48 b) x
3
−9x
2
+23x−15
5
matura2011:
funkcja f przyporzadkowuje kazdej wartosci parametru m liczbe pierwiastkow rownania (m−2)x
2
+(4m−6)x+5m−6=0 . ZApisz wzor funkcji f i naszkicuj jej wykres.
5
tomcio:
a) x
3
+x−2=0 b) x
3
+3x+4=0
4
linh:
jeszcze mam takie zadania z którymi mam problem: 1.Wyznacz pary liczb naturalnych (x ,y) spełniające równanie x
2
− y
2
= 12
14
linh:
mam dwa równania z 3 niewiadomymi i nie wiem co mam z tym zrobić: