granice ciągów
sam: Witam. Mam takie pytanie: czy jest różnica w obliczaniu granic ciągów liczbowych, między
dzieleniem licznika i mianownika przez najwyższą potęgę mianownika, a wyciąganiem przed nawias
najwyższej potęgi? Wynik wychodzi mi ten sam w moim przykładzie ale efekt przed końcowy już
nie jest taki sam.
15 lis 21:08
Grześ: Wyciąganie przed nawias, a potem te wyciągnięte potęgi i tak skracasz, więc to jest praktycznie
to samo.
Czasem w liczniku mozna wyciągnąc większą potęgę, lub na odwrót, ale to i tak prowadzi to
takiego samego wyniku
15 lis 21:11
sam: | | 0 | |
Aha... No bo np. jak robie pewien przykład wyciągając potęgę przed nawias wyjdzie mi |
| , |
| | 1 | |
| | 0 | |
a gdy dziele licznik i mianownik to wychodzi mi |
| co oczywiście w dwóch sposobach daje |
| | 5 | |
nam 0. Ale chciałem spytać czy oba są dobre.
15 lis 21:19
Grześ: Oba sa dobre w sumie dziwne, że niby inne wyniki wychodza, jak to to samo .....
15 lis 21:23
sam: to może ja przeipisze te przykłady i sam spojrzysz, co Ty na to?
15 lis 21:26
Grześ: przepisz, przepisz
15 lis 21:29
15 lis 21:38
Grześ: już zerknę
15 lis 21:39
sam: ok a ja czekam na odpowiedź
15 lis 21:40
Godzio:
Jeśli mogę, ty dzielisz przez 5n3, a nie przez n3, to dlatego
15 lis 21:41
sam: aha ale to nie jest błąd tak? a gdybym ja podzielił oba nawet przez samo "n" to bedzie zle?
15 lis 21:42
Grześ: Ale nie dzzieli się raczej jeszcze przez jakąś liczbę, nie widziałem nigdy w takich
przykładach....
Wynik inny, bo przez co innego w ogóle dzieliłaś, więc to nie jest dziwne. Ja zrozumiałem Cię,
że chodziło o wyciągnięcie np. n
3, a podzielenie przez n
3
Wtedy możesz zobaczyć, że to to samo
15 lis 21:42
sam: no ja ten przykład z 5n3 mam z książki a u mnie na ćwiczeniach wyciągamy przed nawias... wiec
dlatego pytam czy oba są dobre, koncowy wynik taki sam jest...
15 lis 21:44