potegi i pierwiastki
Hania: zapisz w prostszej postaci:
a) 20√3 * 12√27
(20 i 12 to stopien pierwiastka)
15 lis 14:22
Godzio:
20√3 * 12√27 = 31/20 * 33 * 1/12 = 31/20 + 1/4 = 36/20 = 33/10 =
= 10√27
15 lis 14:45
Hania: mogę napisać wiecej przykladów do zrobienia?
15 lis 14:46
Godzio: tak, ale tym razem dam Ci wskzówki
15 lis 14:54
Hania: 31/2 * 3√9*3−1/2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
811/2*272/3
15 lis 14:56
Godzio:
najpierw zamień wszystko na potęgę 3
np. 81
1/2 = (3
4)
1/2 = 3
2 itd.
| | ...... | |
stosuj zapis U {.....}{.....} −− bez spacji pomiędzy U i klamrą |
| |
| | ........ | |
15 lis 14:58
Hania: (3
3)
2/3
a co z
√9 trzeciego stopnia
15 lis 15:06
Godzio:
3√9 =
3√32 = (3
2)
1/3 = 3
2/3
(a
m)
n = a
m * n
a
m * a
n = a
m + n
15 lis 15:09
Godzio:
może jeszcze ten:
n√am = am/n
15 lis 15:09
Hania:
15 lis 15:11
Hania: wyjdzie 3
−31/3
15 lis 15:24
Godzio:
| | 10 | |
jeśli −313 to jako jedno = − |
| to jest ok |
| | 3 | |
15 lis 15:25
Hania: ok to jeszcze jedno?;>
15 lis 15:26
Godzio: no daj jak masz a nie umiesz
15 lis 15:27
Hania: | (52−22) (51/3−21/3 | |
| |
| 54/3+2*51/3−5*21/3−24/3 | |
15 lis 15:30
Godzio:
U{(5
2 − 2
2)(5
1/3 − 2
1/3)}{5
4/3 + 2 * 5
1/3 − 5 * 2
1/3 − 2
4/3)
mianownik: 5
4/3 + 2 * 5
1/3 − 5 * 2
1/3 − 2
4/3 =
= 5
1/3(5 + 2) − 2
1/3(5 + 2) = (5 + 2)(5
1/3 − 2
1/3)
| (5 − 2)(5 + 2)(51/3 − 21/3 | |
| = 3 |
| (5 + 2)(51/3 − 21/3) | |
15 lis 15:32
Hania: a góra?
15 lis 15:41
Hania: ok już mam
15 lis 15:44
Godzio: skraca się wszystko
15 lis 15:44
Hania: ok dziekuje
15 lis 15:48