Prawdopodobienstwo
Lupetta: Bardzo proszę o pomoc
Turustya dysponuje 3 zapałkami i chce rozpalić ognisko, jeśli rozpali jedną zapałką prawdo.
wynosi 1/2, jeśli dwiema(złącoznymi) 2/3, a jeżeli trzema(razem złącoznymi) to 5/8. Jaką
strategię powinien przyjąć, aby miał największą szansę rozplaić ogien.
Porówanałam liczby i wynika z tego, że
P(A)(pierwsza odp) 1/2=12/24
P(B) to 2/3=16/24
P(C) to 5/8=15/24
największą szansę ma przy dwóch zapałkach?
I może jeszzcze skorzyutsać z ostatniej zapałki, co djae mu 50% sznas na rozplaenie ogniska?
Dobrze to robię?
15 lis 21:40
paweł: P(A) trzy zapałki osobno to: 1/2+1/2+1/2=1i1/2
P(B) dwie zapałki razem i jedna osobno to: 1/2+2/3=1i1/6
P(C) trzy zapałki naraz to: 5/8
Także wydaje mi się, że odpowieź (A) jest poprawna.
15 lis 22:17