katy
nie umiem..;/: pliss..nie umiem:((
oblicz miare kąta przeciecia sie przekatnych:
a) w czworokacie, ktorego pole jest rowne 35, a przekatne maja dlugosc 10 i 14.
b) w prostokacie, ktorego pole jest rowne 16√3, a jeden bok ma długosc 4.
c)w rownoległoboku ktorego dluzszy bok ma dlugosc 5√5 ,wysokosc poprowadzona na ten bok ma
dlugosc 2√5, a dlugosci przekatnych wynosza 10√2 oraz 10
15 lis 19:52
ak1: a. zastosuj wzór
P=12d1*d2*sinα
sinα to kąt między przekątnymi
15 lis 20:22
noname: no wiem ze z tego wzoru, ale mi nie wychodzi
15 lis 20:23
magda: 35=70 sinα /70
α=30
0
15 lis 20:32
ak1: a jak przekształciłaś(eś) wzór
mi wyszło kąt 30 st
15 lis 20:32
blee: a) p=35
d1=10
d2=14
P=1/2d1*d2*sinα
35=1/2*10*14*sinα
35=70*sinα
70*sinα=35
sinα=0,5= sin 30∧
15 lis 20:33
nie umiem...: zle podzielilam, ale juz mi a wyszlo
15 lis 20:34
magda: b) P=ab
16
2√3=4b
b=4
√3
z twierdzenia Pitagorasa
4
2+(4
√3)
2=d
2
16+48=d
2
64=d
2
d=−8 lub d=8
przekątne prostokąta mają długość 8
Ze wzoru
16
√3=32 sinα /32
sinα=
√3/2
α=60
0
15 lis 20:37
magda: P=a h
P=5
√5 2
√5
P=10
√25
P=50
50=50
√2 sinα/50
√2
sinα=
√2/2
α=45
0
15 lis 20:41
magda: mam nadzieję, że się nie pomyliłam
15 lis 20:42
nie umiem...: dzieki
15 lis 20:43