Gdzie mam błąd...
TOmek:

Jeden z kątów trójkąta o obwodzie 6 ma miarę 60
o, a a stosunek długości boków zawartych w
ramionach tego kąta jest równy 1:2. Oblicz Pole.
2x+x+c=6
c=6−3x
z tw. cos
(6−3x)
2=x
2+4x
2−4x
2 * cos60
I najgorsze jest to ,ze wychodzą mi 2 x dodatnie.... a wynik z tyłu w ksiązce mam 1...
Help
15 lis 19:38
TOmek:
15 lis 19:44
Kejti: coś Ty się tak tych trójkątów uczepił?
15 lis 19:47
Godzio:
powiedz jakie Ci wychodzą
15 lis 19:48
TOmek: 4x
2−18x+18=0
Δ=36
√Δ=6
15 lis 19:53
TOmek: uczepił ^^ jeszcze 4 dni trójkąty hasam i pózniej równoległobok xD i tak po kolei.. do celu
15 lis 19:54
Daniel: to chyba dobre Ci wychodza ?
15 lis 19:54
TOmek: no ale mam 2 x.. czyli wyjdą 2 Pola, tak? A w odp. jest tylko jeden xD
15 lis 19:55
TOmek: jedno Pole*
15 lis 19:55
TOmek:

zobaczmy
x
1=3
15 lis 19:58
TOmek:

coś jednak źle poszło...
15 lis 20:01
TOmek: burza mózgów... czyżby błąd w odp..
15 lis 20:02
Kejti: dobra. ja już chyba liczyć nie umiem.. delta mi ujemna wyszła −.−
15 lis 20:02
TOmek: 324−288=36
15 lis 20:03
TOmek: złamaliśmy Kiełbase?
15 lis 20:04
Kejti: to polecenie jest żywcem przepisane? próbuję to u siebie znaleźć
15 lis 20:10
TOmek: Matematyka Matura 2009/2010 Andrzej Kiełbasa, Piotr Łukasiewicz.
To mam pytanko jedno i koniec tematu, dobrze myślałem robiąc to zadanko?
15 lis 20:13
Kejti: ech.. nie mam..
15 lis 20:16
TOmek: wynik jest: 3(2
√3−3)
15 lis 20:17
Daniel: To gratki jeśli ci wyszło

Moze luknie ktoś do mojego zad..

?
15 lis 20:23
ce es: nic żadnej kiełbasy nie złamaliście po prostu w trójkącie suma dwóch dowolnych boków musi być
większa od boku trzeciego koniec
15 lis 20:33