Wyznacz dziedzinę
Ewa: Wyznacz dziedzinę wyrażeń i skróć ułamki
15 lis 13:20
Tomek.Noah: w tym przypadku mianownik musi byc rozny ode zaer sporbuj w pierwszym wyciagnac x i wykonaj
dzialania w drugim to pomysl logicznie to jest podchwiliwe zadanie powiem tylko ze w liczniku
wyciagnij a a w mianowniku zastosuj wzor skroconego mnozenia

w trzecim w mianownik zastosuj
wzor skroconego mnozenia a w liczniku wyciagnij i wykonaj dzialania
15 lis 13:29
Mateusz: tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/1435.html masz dziedzinie
aby skrócic wyrazenie wymierne:
1) najpierw okreslamy jego dziedzinę
2)wielomiany występujące w liczniku i mianowniku rozkładam na czynniki
3) dzielę(skracam) rozłożone wielomiany występujące w liczniku i mianowniku przez ich wspólne
czynniki
zrobię przykład mamy
D = R\{−1,3}
| x2+2x+1 | | (x+1)(x+1) | | x+1 | |
| = |
| = |
| |
| x2−2x−3 | | (x+1)(x−3) | | x−3 | |
15 lis 13:38
Ewa: Dzięki za podpowiedź
16 lis 13:30