pomocy w rozwiązaniu
bartek: Proszę o rozwiązanie tych dwóch zadań:
W trójkącie ABC dane są: A(−5,2) C(1,5) oraz wektor CD= [−2,−6] gdzie D to środek boku AB
a) oblicz długość środkowej CD
b) Oblicz współrzędne punktu E tak aby figura ABEC była równoległobokiem
zad2
W trójkącie ABC dane są: A(−7,−1) B(5,1) oraz wektor BD= [−9,1] gdzie D to środek boku AC
a) oblicz długość środkowej BD
b) Oblicz współrzędne punktu E tak aby figura ABEC była równoległobokiem
c) oblicz wspłrzędne wierzchołka C
Bardzo prosze o rozwiązanie
15 lis 22:54
Basia:
ad.1
policz najpierw współrzędne punktu D
podaj odpowiedź
15 lis 23:41
Gustlik: Długość wektora o współrzędnych w→=[wx, wy] obliczamy ze wzoru:
|w→|=√wx2+wy2 − wzór ten wywodzi się z twierdzenia Pitagorasa.
16 lis 00:09