Prosta
Arek: Mam takie zadanie: dana jest prosta y=3x−4
1) napisz rownanie prostej rownoleglej do prostej i przechodzacej przez pkt.(5,−3)
2)napisz rownanie prostej prostopadlej do prostej i przechodzacej przez poczatek ukladu
wspolrzednych
15 lis 18:58
Kejti:
1) y=ax+b
y=3x−4
prosta równoległa, więc:
a=3
i mamy:
y=3x+b
dalej korzystamy z punktu:
−3=3*5+b
b=...
y=3x+...
15 lis 19:00
ce es: 1) y = ax + b a=3 bo jest równoległa podstawiam −3=3*5+ b b = −18
y = 3x + 18
| | 1 | | 1 | |
2) y = ax + b a = − |
| bo prostopadła, podstawiam 0 = − |
| *0+b b=0 |
| | 3 | | 3 | |
15 lis 19:03
Kejti: ce es. a nie y=3x
−18?
15 lis 19:04
Arek: Dziękuję
15 lis 19:07
ce es: oczywiście, że minus, sory za błąd
15 lis 19:10