Oblicz:
beti.: Jeżeli długość krawędzi sześcianu zwiększymy o 1 cm., to jego objętość zwiększy się o 91 cm
sześciennych. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego sześcianu.
15 lis 18:39
Kejti:
V=a3
(a+1)3=a3+91
a=...
P=6a2=...
15 lis 18:42
beti.: a co podstawiam za "a"

?
15 lis 18:44
Kejti: 'a' masz policzyć.. to długość krawędzi sześcianu.
15 lis 18:45
beti.: ale zaraz, bo za "a" długość krawędzi, a ile ona wynosi?
15 lis 18:47
Kejti: masz to policzyć.. z tego równania.. druga linijka.
15 lis 18:51
beti.: aaaa już wiem, dzięki
15 lis 18:52