jak to obliczyc
malo1717: 1.Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=−x+3 i przechodzącej przez punk P (−6,2)
2.Napisz równanie okręgu ktorego srednicą jest odcinek AB jesli A=(6,7),B=(−3,−4)
15 lis 20:17
dero2005:
y1 = −x + 3 y = ax + b
a1 = −1
y2 = a2x + b
proste są prostopadłe jeżeli a1*a2 = −1
z tego wynika że
a2 = −1−1 = 1
czyli mamy drugą prostą
y2 = 1x + b
teraz musimy jeszcze przeprowadzić ją przez punkt P(−6, 2) P(xp,yp)
xp = − 6 yp = 2 wstawiamy do wzoru i liczymy b
2 = 1* (−6) + b →b = 8
y = x + 8
15 lis 22:12
dero2005:

2)
− wyznaczyc środek odcinka |AB| będzie to środek okręgu O
− obliczyć długość odcinka |AS| lub |BS| będzie to długość promienia okręgu
d =
√(x2−x1)2 + (y2−y1)2
napisać wzór na okręg
(x−x
s)
2 + (y−y
s)
2 = r
2
15 lis 22:30